”I, robot”
13 Septembrie 2018, 06:34
”Apropierea umanității de punctul de singularitate care ne va permite transcederea limitărilor de natură biologică impuse corpului și minții umane reprezintă un subiect extrem de vast, care poate fi explorat în laboratoare de cercetare într-o manieră radical diferită de cutumele induse și de granițele imaginate și imaginare ale științelor aplicate steril și incomplet pe un singur nivel de realitate.” - Cosmin Haiaș, artist vizual din Timișoara, este absolvent de Politehnică, dar și de arte plastice la Universitatea de Vest din Timișoara.
Joi 13 septembrie, la ora 18:30, la Rezidența Scena9 are loc cea de a 3-a întâlnire din seria Conferințelor FUSION cu tema ”I, robot”, conceptul pe care Cosmin Haiaș dorește să îl dezvolte cu Institutul de Fizica Materialelor de la Măgurele. Cosmin se gândește la 3 direcții de experimentare: pe de o parte să utilizeze material organic cu funcții electronice, pe de altă parte să litografize genomul personal cu electroni și nu în ultimul rând să încerce alături de cercetători realizarea de muschi artificiali. În final să rezulte o structură care să cuprindă toate acestea sub conceptul de ”I,robot”.
În partea a doua a conferințelor dr.fiz. Ionuț Enculescu - directorul Institutului de Fizica Materialelor va vorbi despre reprezentări sintetice ale unor modele naturale cum ar fi: mușchii artificiali, senzorii biomimetici sau rețelele neuronale. Prezentarea va fi axată pe modul în care structuri cu dimensiuni submicrometrice sau nanometrice pot fi folosite pentru a dezvolta dispozitive cu funcționalități îmbunătățite pentru o gamă largă de aplicații.
Proiectul FUSION - rezidențe artistice în institute de cercetare, este finantat de Fundatia9 si co-produs de Rezidenta BRD Scena9. Fundația9, fondată de BRD Groupe Societe Generale este o organizație nonprofit care încurajază si sustine proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare.
Proiectul FUSION - rezidențe artistice în institute de cercetare a oferit prilejul pentru 4 artiști emergenți, care lucrează cu conceptele științifice și tehnologia să petreacă o lună, alături de cercetătorii dintr-unul din institutele de cercetare de pe platforma Măgurele, care au intrat în proiect: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Fizica Materialelor și Institutul de Optoelectronică INOE 2000.
Interviu în direct cu: Cosmin Haiaș și dr. fiz. Ionuț Enculescu directorul Institutului de Fizica Materialelor, joi 13 sept. 2018, de la ora 13:30, în cadrul emisiunii Știința în Cuvinte Potrivite
Fotografiile sunt din arhiva personală Cosmin Haiaș