Ghid de informare privind vaccinarea pentru pacienții cu boli cronice
04 Februarie 2020, 09:13
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat ”Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice (copii și adulți)”, realizat sub coordonarea prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Ghidul conține informații utile despre vaccinuri și vaccinare, traseul unui vaccin de la cercetare la producție, recomandări și contraindicații. Totodată, în cadrul Ghidului sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici. Documentul abordează și problema comunicării cu medicul vaccinator și oferă o clarificare a tuturor întrebărilor pe care le are pacientul.
Materialul va fi tipărit pentru început într-un tiraj de 5.000 exemplare și va fi difuzat prin intermediul asociațiilor de pacienți și în spitalele care tratează pacienți cu afecțiuni cronice. Totodată, ghidul este postat și pe site-ul www.copac.ro.
”Vaccinarea a fost considerată mult timp o măsură primară destinată exclusiv persoanelor sănătoase. Ulterior a fost demonstrat faptul că prin dreptul la sănătate este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă și statustul său, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specifice”, a declarant prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
”Vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Numărul vaccinurilor și a bolilor pe care acestea le previn crește de la an. Vaccinarea este un proces pe durata întregii vieți, iar pacienții cronici constitutie o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de protecție prin vaccinare. Cu acest ghid, Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) îşi propune să ofere tuturor celor interesaţi informaţiile necesare despre vaccinuri şi vaccinare; informaţii care au fundament ştiinţific şi care au fost furnizate de medici specialiști în epidemiologie. Ne dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească Ghidul profesioniștilor pentru vaccinarea pacienților cronici”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice face parte din proiectul Inițiativă pentru viitor, derulat de COPAC pe tema vaccinării. COPAC, ca organizație umbrelă ce reprezintă pacienții cu afecțiuni cronice susține tratamentele de cea mai bună calitate pentru pacienți în general și în special accesul la vaccinare prin compensarea vaccinurilor.