Geoparcul Ținutul Buzăului - în pregătire pentru a fi propus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO
23 Mai 2017, 06:05
Geoparcul Ținutul Buzăului este un proiect de cooperare care propune să construiască un Geoparc internațional. Este o invitație către toți cei ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi și este o ocazie de a descoperi o lume. Este tărâmul de întâlnire al tuturor celor ce se simt ataşaţi de valorile tradiţionale şi naturale.
Ținutul Buzăului este un teritoriu pierdut la cumpăna dintre dealuri și munți, un teritoriu cu valori naturale şi culturale ce merită sa fie descoperite, conservate şi promovate. Centrat pe patrimoniul natural și cultural, pe relația dintre om și pământ și pe capacitatea acestora de a genera bunuri și servicii, proiectul Geoparc propune un program de dezvoltare capabil să genereze venituri şi locuri de muncă, întărirea identităţii locale şi dezvoltarea unei destinaţii de ecoturism, geoturism şi turism cultural.
Din punct de vedere administrativ, teritoriul cuprinde 18 comune din zona de deal și montană din nordul județului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 48000 de locuitori. Comunele sunt: Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni. Ocupă o suprafață de 1035.9 km2.
Teritoriul este localizat la Curbura Carpaților în apropierea zonei seismice Vrancea cu care de altfel se și suprapune pe rama nordică.Mișcarea pentru constituirea Geoparcului a fost inițiată în 2007 de reprezentanți ai Universității București în colaborare cu Consiliul Județean Buzău și a primit un avânt considerabil în anul 2014, când grupul de lucru Geo-Team pentru dezvoltarea Geoparcului Ținutul Buzăului a obținut un grant EEA pentru proiectul româno-norvegian GeoSust: În sprijinul inițiativei Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.