”Fizica laserilor explicată artiștilor”
25 Aprilie 2017, 06:46
Difuzăm astăzi, prima parte a unei înregistrări realizate cu prilejul întâlnirii cu titlul - ”Laserul din Măgurele: o soluție în căutarea unei probleme”, curatoriate de Claudiu Cobilanschi.
Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, cel mai mare laser din lume, aflat acum în construcție la Măgurele, a fost invitatul artiștilor bucureșteni, la sediul asociației Tranzit, joi 20 aprilie 2017.
Ce asemănări sunt între artiști și cercetători? Creativitatea și libertatea de gândire, și încă ceva, nici unii nici alții nu au cele mai bine plătite profesii din România.
Cel mai mare laser al lumii, care se construiște acum la Măgurele, va avea o putere egală cu 10% din puterea Soarelui, eliberată într-o milionime de miliardime dintr-o secundă, sau altfel spus, mai puternic decât toate centralele electrice de pe planetă.
Începuturile nu sunt foarte departe, în 2006 cercetătorii din Europa au venit cu ideea să construiască un laser de mare putere. Au fost consultați specialiști din toate domeniile științei și s-a făcut o listă de 36 de proiecte, ELI a fost unul dintre aceste proiecte și primul proiect finanțat din fonduri structurale.
Deși în România există expertiză în fizica nucleară și Ion Agârbiceanu a scris o pagină importantă în istoria laserilor la nivel mondial, nu suntem la nivelul de cercetare al țărilor din vestul Europei, spune Nicolae Zamfir.
Importanța acestui centru științific nu este doar aceea că va încerca să dezvăluie tainele formării Universului, sau aplicațiile de ordin medical pe care le promit cercetătorii, dar și pentru că va polariza pe cei mai buni savanți în domeniu. După cum spune Nicolae Zamfir nu numai că mințile luminate nu vor mai pleca, dar mai mult, alții vor fi tentați să vină să lucreze aici.
Conexiunea între lumea științei și a artei se face doar la nivel superficial, acela al popularizării științei, cu toate acestea experiența arată că artiștii pot pune în lumină lucruri care pentru cercetători nu sunt esențiale, ca și cum s-ar folosi de ”deșeurile” lăsate în urma cercetării pentru a construi ceva spectaculos din punct de vedere estetic.
Săptămâna viitoare vom vorbi despre aplicațiile acestui mare proiect european și despre fizica particulelor, care fundamentează posibilele aplicații.