Emil Racoviţă - un explorator de legendă
07 Noiembrie 2018, 15:41
La 15 noiembrie se implinesc 150 de ani de la nasterea ‘parintelui’ biospeologiei mondiale.
Nascut la Iasi, in anul 1868, Emil Racovita a fost biolog, zoolog, speolog, primul biolog din lume care a studiat viata din Antarctica si intemeietorul unei noi stiinte - biospeologia.
Incepand din aceasta saptamana, vom evoca, intr-un serial, activitatea uneia dintre cele mai mari personalitati ale cercetarii stiintifice romanesti si mondiale. Vom difuza inregistrari din arhiva Radio, realizate cu Iosif Viehmann (decedat in 2016), fost prof. al Universităţii "Babeş-Bolyai", fost asistent al lui Emil Racovita.
Ne va vorbi despre biografia si importanta activitatii stiintifice a lui Emil Racovita si renumitul speolog Cristian Lascu, cel care a participat, in anul 2013, la o calatorie care a urmat traseul expeditiei de explorare pe care nava Belgica a intreprins-o intre 1897-1898. Selecționat ca biolog în prima expeditie științifică în Antarctica, Racoviță a determinat și a descris în anii 1897-1899 cam 1.600 de specii noi de plante și animale. A scris apoi primul tratat despre balene din lume.
In 1907, dupa trei ani de aventuri sub pământ, disecții și reflecții în liniștea laboratorului Arago, de la Banyuls-sur-Mer, pe malul Mediteranei, Racoviță scria Essai sur les problèmes biospéologiques, unanim considerat a fi actul de naștere al unei noi discipline științifice – biospeologia.
In episodul de azi plecam pe urmele lui Emil Racovita impreuna cu speologul Cristian Lascu, vorbind despre aspecte mai putin cunoscute ale biografiei lui Racovita si despre expeditia in Antarctica.
Dan Stoica in dialog cu speologul Cristian Lascu