2019 anul Leonardo da Vinci
04 Februarie 2019, 06:41
Anul acesta se împlinesc 5 secole de la moartea lui Leonardo da Vinci unul dintre marile genii ale omenirii, prilej cu care, Parlamentul european a declarat anul 2019 ca fiind anul Leonardo da Vinci.
În secolul al XVI-lea Pompeo Leoni, un sculptor spaniol, intră în posesia a peste 1000 de file din manuscrisele lui Leonardo pe care le lipește pe coli de hârtie și denumește această colecție Codice Atlantico. Numele lui provine de la dimensiunea colilor, așa numitul format atlantic de 68 X 43 cm, dimensiunea standard pe care se desenau hărțile la acea vreme. Codice Atlantico conține 1750 de desene distribuite pe 1119 pagini, desene ale invențiilor și mașinăriilor de război proiectate de Leonardo, dar și studii botanice, sau anatomice.
După moartea celui care a moștenit manuscrisele lui Leonardo, scrierile lui Da Vinci, mii de pagini cu texte și desene au circulat și s-au împrăștiat peste tot în lume: În Franța, Spania, Anglia și mai recent au ajuns chiar și în Statele Unite în proprietatea lui Bill Gates, afirmă Lucica Virginia Bianchi istoric de artă, și specialist în viața și opera lui Leonardo.
Lucica Virginia Bianchi a dedicat peste 30 de ani studiilor pe manuscrisele lui Leonardo. Pentru a putea să le citească a petrecut aproape 5 ani să învețe limba italiană a anilor 1400, când se foloseau cuvinte diferite și chiar și scrierea avea litere diferite de cele pe care le cunoaștem astăzi.
Recent la Institutul de Management al Artei din cadrul casei de Licitații Artmark, a avut loc prezentarea ”Leonardo da Vinci de la știință la artă”, susținută de Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă cercetător al operei lui da Vinci la Biblioteca Ambrosiana din Milano.
Marți 5 februarie la rubrica Dimensiunea Științifică a Artei veți afla restul poveștii legate de Codice Atlantico, colecția care conține desenele și textele care însoțesc invențiile lui Leonardo da Vinci.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/2019-anul-leonardo-da-vinci/
Interviu cu Lucica Virginia Bianchi, istoric de artă cercetător al operei lui da Vinci - Biblioteca Ambrosiana din Milano.
Realizator Mihaela Ghiță