EcoFrecvențe #5 - Criza vieții sălbatice: Dispariția alarmantă a speciilor de pe Pământ
18 Octombrie 2024, 13:28
Potrivit unei noi evaluări științifice, populațiile globale de animale sălbatice au scăzut în medie cu 73% în 50 de ani, în timp ce oamenii continuă să împingă ecosistemele în pragul colapsului.
America Latină și Caraibele au înregistrat cele mai abrupte scăderi medii ale populațiilor de animale sălbatice, 95%, conform raportului bienal Planeta vie al WWF și al Societății zoologice din Londra (ZSL).
În Africa procentul este de 76%, iar în Asia și Pacific, 60%. Europa și America de Nord au înregistrat scăderi comparativ mai mici, de 35, respectiv, 39 % din 1970 încoace. Și asta nu pentru că există neapărat o grijă mai mare pentru fauna sălbatică pe cele două continente.
Oamenii de știință au declarat că acest lucru se explică prin declinul mult mai mare al populațiilor de animale sălbatice din Europa și America de Nord înainte de 1970, declin care se repetă acum în alte părți ale lumii. Ei au avertizat că pierderea s-ar putea accelera în anii următori, pe măsură ce încălzirea globală se accelerează, declanșată de punctele critice din pădurea amazoniană, din Arctica și din ecosistemele marine, care ar putea avea consecințe catastrofale pentru natură și societatea umană.
Ca un punct de referință, precedentul raport WWF din 2022, arăta că rata de scădere a acestor populații era de 69%, deci o amplificare de 4 procente în doar doi ani.
Despre raportul Planeta Vie și despre situația biodiversității din România, ne oferă mai multe detalii Orieta Hulea, director WWF România.
EcoFrecvențe este o emisiune realizată de Dan Vasiliu.