POC!#4: Munca emoțională ilustrată în povești și benzi desenate
21 Noiembrie 2024, 13:43
Orașul Vorbește despre revista de bandă desenată documentară POC!, aflată la cea de-a patra ediție, cu editoarea Petra Dobruska, președinta asociației Bloc Zero, și cu jurnalista Ioana Pelehatăi, autoarea uneia dintre cele șase povești țesute în jurul muncii emoționale duse de lucrătoarele creative și liber-profesioniste din diversele sectoare non-guvernamentale – culturale, artistice, activiste sau jurnalistice.
„M-am gândit că ar fi fain să încercăm să ne concentrăm o dată pe an într-o revistă, pe un anumit subiect și să încercăm să-l dezbatem mai mult prin povești ale oamenilor de rând, pe care să le expunem prin aceste mijloace: desen și narativ. (…) Nu încercăm să găsim neapărat soluții, doar să deschidem subiectul, să-l vedem din mai multe perspective și să încercăm să ne gândim cum putem să facem lucrurile, poate că altfel, poate că mai bine, să simpatizăm mai mult unii cu ceilalți.” a spus Petra Dobruska în interviul acordat Dariei Ghiu.
Din echipa POC!#4, alături de Magdalena Rutová, Tereza Stejskalová, Dorrotya Poór, Anna Benczédi, Mihaela Michailov, Iulia Verzan, Alexandra Goldillo, Maria Cârstian, Gabriela Georgescu, Melinda Székely, Petra Dobruská, Teodor Bradu și Raluca Dan, a făcut parte și Ioana Pelehatăi, care a scris un scenariu ilustrat de Dan Ungureanu, «Suntem vii, am mancat, am dormit», care pleacă de la o întâmplare cât se poate de reală.
„Noi (la Scena9) avem o colaboratoare care are 26 de ani, este originară din Tiraspol. O cheamă Larisa Kalik și are primul dosar penal pentru extremism deschis în Transnistria pentru că a scris o carte la 21 de ani despre cum e să faci armata în Transnistria. A plecat din țară, pentru că altfel ar fi făcut închisoare, și a ajuns la Kiev, unde a găsit-o din nou războiul și o altă formă de represiune, să-i spunem. Animată de dorință de a face ceva, a început să meargă pe front ca freelancer, își scrie textele, eu i le editez, își face singură fotografiile. O să spun niște platitudini, dar curajul și determinarea ei sunt absolut rare și unice pentru mine. Nu credeam că o să ajung să cunosc pe cineva ca ea vreodată. Faptul că ea a luat acum două ediții la Superscrieri premiul 1 pentru reportaj, un reportaj care se numește chiar «Sunt viu, am mâncat, am dormit. Scrisoare de pe frontul din Donbas», a funcționat ca un prilej să mă uit, să mă gândesc, să vorbim despre starea în care este jurnalismul acum. S-au închis multe redacții în răstimpul care a trecut de atunci până astăzi, mulți oameni au plecat din domeniu, problemele rămân, mai mult sau mai puțin, aceleași sau poate se agravează: burnout, onorarii și salarii care sunt cum sunt - dacă sunt salarii și nu sunt plătite pe drepturi de autor, probleme de sănătate psihoemoțională adresate târziu sau deficitar, bullying și pot continua mult, dar trebuie să mă și opresc.”
Lansarea revistei de bandă desenată documentară POC!#4 are loc în această seară (21 noiembrie 2024), începând cu ora 19, la Centrul Ceh din București.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.