DropCoal, experimentul românesc, dezvoltat integral în România, care va studia dinamica fluidelor în microgravitație la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS)
31 Octombrie 2024, 19:06
DropCoal este un experiment științific dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering SRL, RISE (https://roinspace.com/
O premieră din mai multe puncte de vedere, spune Mugurel Bălan, managerul proiectului și co-fondator al Romanian InSpace Engineering: misiune Spațială operată integral din România. DropCoal va rula experimente științifice timp de 6 luni la bordul Stației, operarea fiind realizată din România; RISE este prima entitate din România care a dezvoltat un experiment validat de comisiile de siguranță ale ESA și NASA pentru a fi utilizat la bordul ISS (zbor cu echipaj uman); este prima sarcină utilă proiectată și fabricată integral în România care va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale, dar și prima sarcină utilă care este integral testată pentru zbor în România prin parteneriate cu diferite institute de cercetare și companii naționale.
Experimentul DropCoal a fost propus și va fi realizat de o echipă de cercetători condusă de Mihai Boni, doctor în fizică la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR). Povestea a început în 2019, când Mihai Boni și echipa sa au propus Agenției Spațiale europene un experiment ce urma să explorează dinamica fluidelor în microgravitație, analizând în detaliu fenomenul de coalescență, procesul prin care două picături de lichid se unesc și interacționează.
La acest experiment dorim să ciocnim două picături în microgravitație și să urmărim cum acestea se unesc și mai apoi cum se amestecă. Acest proces de coalescență este un proces complex și pe Pământ dar mai ales în microgravitație, deoarece în microgravitație flotabilitatea, convecția tehnică și segmentarea nu mai au un rol atât de important. Acest mediu elimină efectele gravitației și permite observarea unor fenomene mai puțin vizibile pe Pământ.
”Echipa oamenilor de știință care au propus experimentul este condusă de experți ai Institutului Național pentru Fizica Laserilor Plasmei și a Radiației INFLPR România, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt (Germania) și Universitatea Carnegie Mellon (Statele Unite ale Americii).
DropCoal este astfel prima misiune spațială completă, de la faza de concept până la operare și procesare a datelor științifice, dezvoltată în România ca stat membru al Agenției Spațiale Europene (ESA).”, se mai arată în comunicatul RISE.
DropCoal va pleca spre Stația Spațială Internațională marți, 5 noiembrie a.c., la ora 4:30 a.m., ora României, la bordul capsulei Dragon cargo din cadrul misiunii CRS-31 a SpaceX de la Kennedy Space Center din Florida, SUA.
Lansarea experimentului va fi transmisă live pe canalele oficiale NASA și SpaceX.
Datele obținute vor fi transmise parțial în timp real și integral aduse pe Pământ la finalul experimentului, fiind analizate de echipele de cercetare de la sol.
În detaliu - în interviul acordat emisiunii Știința 360 de Mihai Boni și Mugurel Bălan: