DOCUMENTAR: Fenomenul astronomic Luna neagră
01 Octombrie 2016, 08:00
Un fenomen astronomic rar - Luna neagră - se produce pe 30 septembrie în emisfera vestică, deasupra Americii de Nord și de Sud și în zonele vestice ale Europei. În emisfera estică, în cea mai mare parte a Europei evenimentul se va produce pe 30 octombrie, iar în estul Asiei, în Japonia, în Noua Zeelandă și în Australia, Luna Neagră coincide cu data marcării sărbătorii Halloween - 31 octombrie.
Fenomenul se întâmplă aproximativ la fiecare 32 de luni și are loc atunci când partea iluminată a Lunii este prinsă în umbra Pământului, ceea ce o face imposibil de văzut, potrivit nationalgeographic.com.
Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ și nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Fenomenul Luna Neagră are loc în prima fază (din cele patru), numită Lună Nouă.
Există mai multe modalități de calculare a producerii acestui eveniment, fiind numită Lună neagră: a treia fază de Lună nouă dintr-un sezon în care există patru astfel de faze lunare (un an cu patru sezoane a câte trei luni fiecare); a doua fază de Lună nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; luna în care nu se produce faza de Lună nouă și luna în care nu se produce faza de Lună plină, potrivit www.timeanddate.com.
Ca satelit al planetei noastre, Luna are o mișcare de rotație în jurul Pământului pe o orbită aproape circulară, cu o perioadă de 27,3 zile. Aceasta perioadă se numește "perioada siderală" — perioada în care Luna se întoarce în aceeași poziție, în raport cu stelele.
Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). Astronomii au calculat și "vârsta Lunii", care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul când Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. Perioada la care se repetă fazele Lunii (29,5 zile) se numește "perioada sinodică" sau "lunație".
Luna nouă astronomică (denumită uneori în engleză "dark moon", adică "Lună întunecată" sau "Lună neagră"), se produce prin definiție în momentul precis al conjuncției astronomice în longitudine ecliptică cu Soarele, așa cum este văzut de pe Pământ. Această fază a Lunii este interesantă pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopții, luminozitatea ei îngreunând observarea cerului.
În 1898, astronomul german George Waltemath a propus pentru "dark moon" denumirea Lilith, pentru ceea ce el considera a fi a doua Lună a Pământului, supoziție demonstrată a fi eronată ulterior. Luna neagră (Lilith) s-a crezut a fi o planetă misterioasă până în secolul XX, însă astronomii susțin că este vorba doar despre un fenomen ceresc.
Mitologic, denumirea Lilith, dată fenomenului de Luna neagră, ar avea legătură cu numele primei soții a lui Adam, simbolizând independența asumată cu orice risc și nesupunerea femeii în fața bărbatului. Lilith reprezintă simbolul femeii independente, al femeii care s-a desprins de legile universale, identificându-se în mitologia mondială cu Eva din Eden, cea care a fost pedepsită pentru curajul de a se opune voinței lui Dumnezeu. Popular, anticii asociau termenul de Luna neagră perioadei de Lună nouă.
Luna neagră sau Lilith este considerată și un fenomen astrologic. În ultimele decenii a fost din ce în ce mai luată în seamă în studiul hărților astrologice, fiind considerată un element karmic cu influențe malefice. Cum totul are însă doi poli, putem descoperi și latura ei utilă, pozitivă.
Oamenii de știință susțin că fenomenul nu trebuie să provoace teamă oamenilor, viața pe Pământ urmând a se va desfășura în mod normal în timpul și după acest fenomen.
AGERPRES