Dimensiunea științifică a artei - Totul despre eclipse cu Cătălin Beldea - ep. 1
27 Aprilie 2020, 06:17
”Eclipsa de anul trecut, a fost cea de a 11-a eclipsă totală de soare fotografiată de mine și, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut din cauză că Soarele nu era foarte sus pe cer când s-a produs eclipsa. Punctul meu de observare se afla la aproximativ 60 km est de Punta Colorada, într-o zonă îndepărtată, chiar la sud de regiunea Atacama, la 1788 m altitudine, cu o vedere excelentă spre pasajul eclipsei. Din acel moment, am putut vedea de fapt oceanul (bine, acoperit de nori) și întreaga vale până la țărm.” Povestește Cătălin Beldea despre eclipsa totală de soare din 2 iulie 2019, vizibilă din America de Sud, unde a călătorit pentru a se afla în Deșertul Atacama din Chile, la momentul când luna a trecut prin dreptul Soarelui și la eclipsat.
Cătălin Beldea este redactor al revistei Știință și Tehnică și ”vânător de eclipse”, sunt mai bine de 20 de ani de când urmărește acest fenomen astronomic și îl fotografiază. Sunt 14 ani de când nu a mai ratat nici o eclipsă de soare, indiferent unde au putut fi vizibile de pe planetă. Fotografiile lui au fost premiate la competiții internaționale de astrofotografie sau au fost selectate pentru studii ale coroanei solare.
A călătorit în 13 țări: Chile, Australia, Kenia, Finlanda, Rusia, Coreea de sud, ca să amintesc doar câteva din destinațiile cele mai exotice unde a fost pentru a fotografia eclipsele. Anul acesta pregătește o expediție în Patagonia-Argentina, unde va fotografia totala de soare din decembrie, dacă până atunci se vor ridica restricțiile de călătorie, datorate pandemiei.
Ultima eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră s-a produs pe 20 martie 2015, când Soarele a fost acoperit în proporție de 43% de către Lună.
Anul 2020 este unul deosebit, vor avea loc 6 eclipse: 2 de soare și 4 de lună. Prima eclipsă de lună din acest an s-a petrecut pe data de 10 ianuarie și a fost una deosebit de spectaculoasă fiind o eclipsă prin penumbră.
Prima eclipsă de soare din acest an va avea loc pe 21 iunie, chiar în ziua solstițiului de vară când se va produce o eclipsă inelară, dar geometria astrală va face ca discul lunii să acopere total discul Soarelui, apropiindu-se foarte mult de o eclipsă totală. Banda de totalitate va traversa continentul african intrând prin Republica Democrată Congo, va traversa Sudanul, Etipia, Eritreea, apoi se va îndrepta căre peninsula Arabică, trecând prin Yemen, Rub al-Chali, Oman, sudul Pakistanului, Nordul Indiei, Tibet, Sudul Chinei, și Taiwan.
Cea de a doua eclipsă de soare se va produce la data de 14 decembrie și va fi vizibilă din Argentina, statul Chile, apoi va traversa Oceanul Pacific și va putea fi vizibilă din Insulele Kiribati și Polinezia.
Foto din arhiva personală Cătălin Beldea, www.astrofoto.ro - imagine a eclipsei din 2019, Chile - procesată din 61 de imagini cu expunere de la 1/2000 s până la 2 s, procesate de Alson Wong în Photomatix, cu o tușă finală în PS and LR
Interviu cu Cătălin Beldea
Realizator Mihaela Ghiță