Dimensiunea științifică a artei - Tincuța Heinzel ep. 4 - Un traseu profesional transdisciplinar: de la artele textile la electronica aplicată pentru textile inteligente
02 Aprilie 2020, 06:57
Pentru a intra pe tărâmul transdisciplinarității, pentru ca, artist fiind să vorbești aceeași limbă cu inginerii sau cercetătorii, pregătirea în zona științelor trebuie să fie foarte solidă. Doar așa se poate traversa frontiera între artă și știință. În caz contrar, oamenii de știință nu recunosc ca fiind valabilă inovația adusă de artiști și se poate ajunge în situații ca aceea a artistei Hannah Perner-Wilson, care a croșetat un senzor circular, prezentat în diferite expoziții dar fără să scrie vreodată un text academic despre această inovație. Nu mult după aceea, cercetători de la Georgia Tech Institute și din Coreea de Sud au preluat acest tip de senzor căruia i-au determinat parametrii de funcționare și l-au patentat, fără ca Hannah Perner-Wilson să fie amintită sau să i se recunoască paternitatea invenției.
”Acumlucrez din ce în ce mai mult cu inginerii și am început să studiez electronica autodidact, dar de fapt sunt absolventă a Universității de Arte și Design din Cluj Napoca. Când internetul a intrat în viețile noastre m-am apropiat din ce în ce mai mult de mediul digital și de programare, am încercat să înțeleg ce stă în spatele acestor facilități și m-am apropiat de cei care lucrau deja în zona textilelor electronice.” Povestește Tincuța Heinzel parcursul ei profesional.
Interviu cu Tincuța Heinzel profesor de arte și design la School of the Arts, English and Drama - Universitatea Loughborough din Marea Britanie.
FOTO: Covor - Gradina. Lucrare de diploma (1998). Credit foto: Tincuta Heinzel. Link: http://textiltronics.com/?p=1