Dimensiunea științifică a artei: Olivia Nițiș - ep. 1 - Arta ca manifest - Ce învățăm din experiențele trecutului
07 Martie 2022, 06:44
Invitata mea din această săptămână este Olivia Nițiș cu care am decis să vorbim despre arta ca manifest politic și social, indiferent de forma de exprimare a artiștilor. Chiar dacă se folosesc de tehnologie, sau nu, dacă pictează, dansează sau fac performance, artiștii nu au fost și nu sunt indiferenți la climatul socio-politic al vremii.
Invitata mea este curatoare independentă și cercetătoare la Institutul de Istorie a Artei al Academiei. Este vicepreședină a Asociației Experimental Project, din anul 2009 este membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă și coordonatoare pentru The Feminist Art Project de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Ca cercetătoare și curatoare a fost interesată de aspecte legate de discursurile de gender în istoriografia artei românești, are contribuții despre femeile artiste și reprezentări gender în arta modernă și contemporană. Interesul ei se îndreaptă și către artă și politica, monumentele în contextul comunist și post-comunist. Și nu în ultimul rând menționez că Olivia Nițiș a curatoriat expoziția Fusion:AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare în anul 2021, care a avut drept concept Structuri convertibile.
Bine ai venit Olivia la Dimensiunea stiintifica a artei.
Aș vrea să vorbim astazi despre arta ca manifest și implicarea artiștilor în viața socio-politică.
In anul 2017, Olivia Nițiș coordona, alături de prof. Adrian Silvan Ionescu, conferința cu titlul ”Retoricile războiului”, organizată de Academia Română cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la terminarea primului război mondial.
Prezentarea ei făcea referire la arta contemporana și la artiștii ale căror lucrări sunt inspirate de probleme relațonate de război. Trăim acum o perioadă de conflicte internaționale, o perioadă tensionată.
Făcând referire la prezentarea de acum 5 ani am dorit să aflu de la Olivia Nițiș care este poziția artistilor in astfel de situații? Învață ceva oamenii din experiențele trecutului, la care ei nu au luat parte?
***
Pentru cei care doriți mai multe informatii despre prezentarile conferintei Retoricile razboiului în arte, intrați pe pagina link-ul.
https://acad.ro/com2017/doc/d1005-programWar.pdf
Interviu cu Olivia Nițiș - curatoare oindependentă, cercetătoare la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Române
Realizator Mihaela Ghiță