Dimensiunea științifică a artei: Misiunea spațială chineză a montat drapelul roșu al țării pe suprafața Lunii - Eyal Gever primul artist care a făcut artă în spațiul cosmic.
08 Decembrie 2020, 06:05
Misiunea chineză Chang’e-5 a montat drapelul roșu al țării, pe suprafața Lunii, un gest simbolic remarcat și subliniat în știrile ultimelor zile, dar din punct de vedere științific Chang’e-5 vine cu câteva premiere: faptul că au amplasat un rover pe suprafața nevăzută a lunii, că au amplasat un satelit care re-transmite informațiile spre Pământ, că au reușit o andocare automată a două vehicule pe orbita lunii și nu în ultimul rând, după 44 de ani de la prima misiune americană pe suprafața lunii, China aduce din nou pe Pământ probe de sol selenar.
Invitatul meu este Claudiu Tănăselia, autorul site-ului parsec.ro prin care oferă știri de ultimă oră despre evenimente legate de explorarea spațiului cosmic.
Spațiul cosmic a devenit deja interesant pentru artiștii contemporani. Ce ai face dacă ai putea creea artă în spațiul cosmic? a fost întrebarea provocatoare pentru Eyal Gever, artist digital de origine israeliană, primită de la compania americană Made in Space, parteneră NASA care i-a oferit posibilitatea de a deveni primul artist care a făcut artă în spațiul cosmic.
Dacă într-o zi omenirea va prospera în curând în spațiu - susține compania Made In Space, atunci crearea de artă și cultură în spațiu este la fel de importantă ca trimiterea oamenilor și a tehnologiei.
Gever știa că responsabilitatea lui este mare și că subiectul va trebui să fie universal, așa că a decis ca lucrarea lui să fie o sculptură 3D printată la bordul Stației Orbitale Internaționale, care reprezintă o simulare sonoră a râsului provenit de la 100.000 de oameni de pe toată planeta. Propunerea inițială era ca lucrarea lui, denumită sugestiv Râsul - Laugh în limba engleză, să fie lansată în spațiu, pe orbită, ulterior s-a revenit la acestă propunere și ea a rămas în interiorul Stației Spațiale, ca primul obiect artistic creat în imponderabilitate și expus dincolo de planetă.
Foto1:CNSA, sursa https://www.globaltimes.cn/content/1208931.shtml
Foto2: Gever’s 3D forms mimic abstract sound sculptures, sursa https://www.wallpaper.com/art/eyal-gever-set-to-launch-the-first-art-sculpture-in-space
Interviu cu Claudiu Tănăselia autorul www.parsec.ro
Realizator Mihaela Ghiță