Dimensiunea științifică a artei: Mirela Stoeac Vlăduți - META | MV sci-art, un nou reper cultural pe harta industriei creative a orașului și un obiectiv important pentru Timișoara 2023
23 Mai 2022, 12:06
Săptămâna trecută s-a inaugurat MV Sci-Art, primul centru dedidcat domeniului de frontieră între artă și știință, din Timișoara. Este rodul parteneriatului între Asociația META Spațiu și Universitatea Politehnica din orașul de pe Bega.
Galeria de artă contemporană META Spațiu și Universitatea Politehnica Timișoara și-au unit forțele pentru a crea un centru cultural reper pentru urbea de pe Bega, care și-a deshis porțile pe data de 19.05.2022. Este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere. De asemenea, în incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja 5 ani de existență și a operat, până acum, pe ideea unei galerii care există acolo unde arta ființează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locațiile altor galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.
Rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, spune că, pentru universitatea timișoreană, implicarea în proiecte culturale este prioritară, mai ales având în vedere că anul 2023 ar trebui să pună Timișoara pe harta artistică europeană: “Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”.
MV sci-art va aduce un plus ecosistemului cultural timișorean și după momentul Timișoara 2023, fiind o inițiativă pe termen lung ce implică și parteneri internaționali precum universitățile din Oslo și Trondheim (Norvegia), Universitatea din Belgrad (Serbia) și Universitea Tehnică din Kosice (Slovacia). Se configurează, astfel, un program local solid, cu accent pe inovarea artistică și științifică, în care UPT și META Spațiu contribuie activ la consolidarea industriei creative a orașului.
Video: https://vimeo.com/695631913
Website: https://www.metacontemporary.ro/mvsciart/
Interviuri cu: Mirela Stoeac Vlăduți directorul și inițiatorul Centrului Cultural MV Sci-Art, Florin Drăgan - rectorul Universității Politehnica Timișoara și Alexandru Luca - student