Dimensiunea științifică a artei: Maximilian Teodorescu - ep. 3 - Observatorul solar de la Institutul de Științe Spațiale
11 Mai 2022, 09:03
Atunci când cineva este peste măsură de cusurgiu sau perfecționist, românul obișnuiște să spună: omul ăsta caută pete în Soare.
Ei bine, am avut privilegiul să cunosc un om a cărui profesie este să caute pete în Soare, la modul cel mai propriu. Este fizician, cercetător la Institutul de Științe Spațiale, pasionat de astrofotografie și fotografie de natură, dar mai ales interesat de petele solare pe care le și studiază.
Pentru asta a a pus la punct un observator de studiu al astrului zilei, acolo, la Măgurele. Iar luneta pentru observat Soarele este una dintre cele mai mai din această parte de Europa și e construită chiar de el.
Petele solare sunt formațiuni plasmatice create ca urmare a activității câmpului magnetic solar. Se observă ca niște pete ai închise la culoare pe discul incandescent pentru că au o temperatură cu vreo 1500 de grade Kelvin ai puțin decât restul suprafeței solare, dar dacă s-ar putea decupa o astfel de pată ea ar străluci mai puternic decât Luna pe cerul nopții. Cel puțin așa ne spune Maximilian Teodorescu.
Interviu cu Maximilian Teodorescu cercetator la Institutul de Științe Spațiale.
Foto: Maximilian Teodorescu
Realizator Mihaela Ghiță