Dimensiunea științifică a artei: Ileana Pașcalău - Shaving the Caterpillar - Isteria un diagnostic misogin
12 Octombrie 2022, 07:36
Joi 13 oct, la Galeria Moebius, se vernisează expoziția Ilenei Pașcalău ”Shaving the caterpillar”, curatoriată de Valentina Iancu.
”Expoziția „Shaving the Caterpillar” pornește de la o cercetare în arhivele medicale - documente și ilustrații care justificau cândva teoriile cu privire la însușirile periculoase ale uterului. Lucrările artistei Ileana Pașcalău, reunite în spațiul Galeriei Mobius, reprezintă o explorare subiectivă, de factură suprarealistă, a traumei colective construite de tirania psihiatriei în relație cu nevoile și sexualitatea feminină. Povești redefinite din spitalul de boli mintale Salpêtrière, cel mai mare azil-închisoare din secolul al XIX-lea, argumente aberante folosite pentru inventarea nebuniei sau trimiteri la propria biografie susțin un discurs artistic delicat și senzual, menit să rescrie istoria și să sugereze, în cele din urmă, posibile căi de vindecare. Titlul expoziției este un omagiu adus poetei americane Anne Sexton (1928-1974), care a îndrăznit să scrie despre sexualitate, sâni sau utere, într-un lung șir al temelor riscante, evitate atent vreme de secole. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 octombrie, de la ora 18.00, la Galeria Mobius, din strada Dumbrava Roșie nr. 18, București. ” (fragment din comunicatul de presă)
“Este o istorie a corpului feminin, pornind de la impactul pe care l-au avut medicii bărbați până târziu, în secolul 20, în amputarea imaginii despre fiziologia și psihicul femeii, în transformarea ei într-o figură de bestiar anatomic. Marea minciună rămâne cea a uterului periculos, mascota expoziției, acel hustérā de care vorbeau încă grecii, un organ palpat, înțepat, răsucit, invadat și cercetat pe toate părțile - și pornind de la care medicii vor inventa isteria, un diagnostic misogin, care a decimat nenumărate femei în aziluri de boli mintale. Un adevarat ginecid, care trebuie comemorat și vindecat. Lucrările vor acționa ca niște instrumente criminalistice care să scoată la lumină noi fapte în procesul care a culminat, la finele secolului trecut, cu închiderea a numeroase femei în aziluri de boli psihice. Corpurile și organele din lucrările mele se apără la tot pasul de discursurile doctorilor, sunt înarmate cu platoșe de piele, țepi și tăișuri de lamă, amintind că pasivitatea nu a rămas neînfrunată și că victimele s-au revoltat”.
Ileana Pașcalău
***
Ileana Pascalau (n. 1985 în Caransebeș, România), artistă vizuală și istoric de artă, trăiește și lucrează în Berlin. După încheierea studiilor de licență în arte vizuale și a celor de istoria artei la Universitatea Națională de Arte București, artista a continuat masteratul la Universitatea de Arte din Berlin (2015). Între 2010-2012 lucrează ca asistent universitar în cadrul Unarte București. Paralel cu practica artistică, Ileana Pascalau urmează un program doctoral în visual studies și lucrează ca cercetătoare în arta de secol 18. și 19. la Akademie der Künste Berlin. În ultimii ani lucrările ei au fost expuse la Galerie im Turm (Berlin), Kunsthalle Bega (Timișoara), PS120 (Berlin), Neue Gesellschaft für Bildende Kunst (Berlin), Galerie imKörnerpark (Berlin), Kunstquartier Bethanien (Berlin), Kulturhaus Bremen (Bremen), Kunstraum B (Kiel), Villa Romana (Florence), Centre Internatonal d’Art Contemporain (Pont-Aven). Pe parcursul burselor (Reed Foundation Grant, DAAD grants, the Schleswig-Holsteinscholarship) și al rezidențelor artistice obținute, Ileana și-a unit practica artistică și interesele teoretice în scopul comun de investigare a istoriei corpului. Demersul ei analizează rolul artiștilor și al medicilor în cadrul tranziției culturale de la sistemul anatomic galenic, bazat pe un singur sex, la sistemul anatomic binar, impactul „descoperirii” sexualității femeii, precum și narative non-binare în epoca modernă timpurie. Sculpturile și instalațiile ei recente urmăresc frici colective în manifestarea lor coercitivă, dar și biografii individuale capabile să transgreseze, contribuind astfel la istoria recentă a corpurilor noastre.
Echipa
Coordonatoare: Ștefania Dobrescu și Roxana Gamarț | Curator: Valentina Iancu | Grafică: Galeria Mobius | Comunicare: Evantia Barca | Foto: Ileana Pașcalău
https://www.mobius-gallery.com/exhibitions/60-shaving-the-caterpillar-ileana-pascalau/
Foto: arhiva Ileana Pașcalău
Interviu cu Ileana Pașcalău - artist
Realizator Mihaela Ghiță