Dimensiunea științifică a artei: Floriama Cândea - The Somatist, the Entropist and The Skeptic
21 Noiembrie 2022, 07:37
„𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭, 𝐓𝐡𝐞 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐬𝐭 & 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐤𝐞𝐩𝐭𝐢𝐜”, un proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Qolony, aflat la intersecția dintre artă, știință și tehnologie, te invită la expoziția finală a proiectului. Vino și fii părtaș la generarea experienței estetice prin interacțiunea cu instalațiile proiectului.
Vernisajul va avea loc sambata, 19 noiembrie de la ora 18, iar ulterior expozitia va putea fi vizitata pana pe 20 decembrie, de marti pana vineri intre orele 16-20, respectiv sambata si duminica intre orele 13-20. In zilele de luni si de sarbatorile legale, Rezidenta9 este inchisa.
„𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭, 𝐓𝐡𝐞 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐬𝐭 & 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐤𝐞𝐩𝐭𝐢𝐜” aduce în discuție obiceiurile folosirii unor tehnologii uzuale și subliniază felul în care consimțim și participăm activ la producerea unor direcții viitoare de dezvoltare a culturii și rutinei vieților noastre de zi cu zi. Conceptele din spatele proiectului sunt centrate pe cercetarea dinamicii dintre control și lipsa lui, pe chestionarea capacității pe care o avem de a acționa asupra lumii, asupra tehnologiei, asupra naturii, a speciilor și a bias-urilor care derivă din acestea.
Floriama Candea, Sabina Suru și Cătălin Crețu, cei trei artiști care se află în spatele proiectului, alături de Cristian Balaș (programator), propun o explorare a felului în care oamenii reacționează la noile tehnologii nu doar la nivel fizic, ci și psihologic și relațional, prin intermediul unor instalații interactive. În cadrul expoziției publicul va putea interactiona cu tehnologii curente de captare a datelor fiziologice sau de machine learning pentru animarea în timp real a unor lucrări cinetice, sunete algoritmice sau lucrări video generative.
Floriama Cândea
Instrumentarul de lucru al Floriamei Cândea cuprinde mai multe metode și tehnici. În general, atât conceptele cât și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice - decelularizare, producere de materiale biocompatibile, procese chimice. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om și lumea naturală, dintre realitate și ficțiune.
Sabina Suru
Artist multimedia și manager cultural. Proiectele sale se concentrează asupra relației dintre arte aplicate (fotografie analog și alternativă, foto-obiect, video și instalație interactivă) și practici științifice (optică, fizică, holografie). Lucrările sale chestionează condițiile apariției imaginii în contextul viziunii instrumentate și, în cele din urmă, al identității ficționale/tehnologizate. Scopul este de a negocia conexiuni între domenii disociate, acordând problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu alți artiști și practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan, muzică și cercetare speculativă.
Cătălin Crețu
Cătălin Crețu este artist multimedia, cercetător ştiinţific la Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică din București, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și director executiv al Festivalului de Arte Noi InnerSound. Creația lui artistică cuprinde lucrări diverse, de la muzică de cameră, corală și opusuri simfonice la muzică electronică, muzică asistată de calculator, instalații și lucrări multimedia.
𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐐𝐨𝐥𝐨𝐧𝐲 - 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐫𝐭𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ este o asociație culturală ce funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști ai unor discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează. Proiectele asociației vizează importanța practicilor colaborative, atât pentru stimularea creativității și dezvoltării personale, cât și pentru bunăstarea curentă și viitoare a societății.
***
„𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐨𝐦𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭, 𝐓𝐡𝐞 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐬𝐭 & 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐤𝐞𝐩𝐭𝐢𝐜” este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Partener de cercetare: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor
Parteneri culturali: Rezidența BRD Scena9, SIMULTAN Festival, Atelierele Malmaison, CESI - Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, VAGon - Spatiu in(ter)disciplinat.
Parteneri media: Radio România Cultural, Tanănana, Adevărul, Revista Atelierul, Cultartes, Curatorial, IQAds, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Propagarta, Psychologies, Scena 9, Spotmedia, The Institute, Zile și Nopți, Munteanu
***
Interviu cu Floriama Cândea- artist vizual
https://www.facebook.com/events/3255988297993794
Realizator Mihaela Ghiță