Dimensiunea științifică a artei: Claudia Chiriță - Uncanny order - Aplauzele ritmate și teoria haosului
03 Aprilie 2023, 07:03
Într-o frumoasă zi de iarnă, acum mai bine de 60 de ani, Edward Lorentz, la vrema aceea profesor de meteorlogie la MIT, pe când se afla în biroul său și lucra la niște modele matematice care sa simuleze schimbările atmosferice, a ieși pentru o vreme ca să își ia o ceașcă de cafea. La întoarcere, a observat un rezultat care avea să schimbe cursul științei.
Rezultatul neașteptat l-a condus pe Lorenz la o viziune despre modul în care funcționează natura: schimbările mici pot avea consecințe mari. Ideea a ajuns să fie cunoscută sub numele de „efectul fluturelui” după ce Lorenz a sugerat că fâlfâitul aripilor unui fluture ar putea provoca în cele din urmă o tornadă. Iar efectul fluturelui, are un corolar profund: prognozarea viitorului poate fi aproape imposibilă
Sunt Mihaela Ghiță, astăzi la dimensiunea stiințifica a artei vorbim despre haos și artă, cum se regăsește acest concept matematic, descoperit de Edward Lorentz, în arta contemporană.
Invitata mea de astăzi este Claudia Chiriță - lector la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității București, artist în cadrul proiectului Uncanny order - Ordine stranie, bazat pe conceptul de haos.
Interviu cu Claudia Chiriță, lector la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității București, artist în cadrul proiectului Uncanny order, organizat de asociatia Qolony co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Realizator Mihaela Ghiță