Dimensiunea științifică a artei: Aurelie Delater - ep. 1 Colaborarea între artiști și cercetători este încurajată la nivel european prin programul S+T+ARTS
22 Martie 2022, 06:38
Motivul pentru care arta este necesară științei este acela că arta înseamnă creativitate și aceasta implică imaginație, iar imaginația este vizualizare. Lucrurile pe care suntem capabili să le vizualizăm sau să le imaginăm în mintea noastră sunt acele lucruri pe care le putem crea, desigur, dacă avem instrumentele necesare. Adesea, unele dintre cele mai mari descoperiri în știință implicau utilizarea unei forme de artă. Îl dau exemplu pe Charles Messier, un astronom francez din secolul al XVIII-lea, cunoscut drept un vânător de comete, el a rămas în istorie cu un catalog care cuprinde 110 corpuri cerești, desenate chiar de el: galaxii, roiuri stelare și nebuloase, multe dintre ele fiind observate pentru prima oara de Messier.
Sunt aproape 10 ani, de când Comisia Europeană a lansat programul S+T+ARTS care facilitează alianțe între științe, tehnologie și arte și le asociază cu valorile centrate pe umanitate, sustenabilitate și etică.
Invitata mea este Aurelie Delater manager de proiect pentru ecosistemele S+T+ARTS, de la care am vrut să aflu cum funcționează acest program european de incluziune a artelor în activitatea de creație inginerească și în cercetarea științifică.
Interviu cu Aurelie Delater - senior manager S+T+ARTS
Realizator Mihaela Ghiță