Dimensiunea științifică a artei: Andreea Medar - Solarium, grădina deschisă
26 Septembrie 2022, 07:00
Andreea Medar este studentă în ultimul an la școala doctorală a Universității de Vest din Timișoara a Facultății de arte și Design.
Lucrarea ei: Solarium, grădina deschisă este o grădină fantomatică, cusută cu fire fosforescente în lumină ultra-violetă iar simbolistica ei este aceea a unor plante a căror rădăcini se trag din trecutul familiei sale și migrează în timp și spațiu precum mebrii familiei care au părăsit vechea casă din satul gorjean Racoți.
***
Expoziția face parte din programul “Sci-art your life!” care și-a propus, alături de alte direcții majore, promovarea studenților sau absolvenților din cadrul facultăților cu profil artistic sau tehnic și crearea unor puncte de contact și de dialog între aceștia. Pe parcursul expoziției vor avea loc evenimente dedicate și întâlniri pe care le vom anunța din timp.
Evenimentele propuse în cadrul 𝕊𝕔𝕚-𝕒𝕣𝕥 𝕪𝕠𝕦𝕣 𝕝𝕚𝕗𝕖! explorează diverse zone epistemologice, de la experimentul științific la cel artistic, de la modelele de construcție arhitecturală la cele structural-sociale.
Organizator: META Spatiu
Partener strategic: Universitatea Politehnica Timisoara
Finanțatori: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Consiliul Judeţean Timiş
Parteneri: kinema ikon, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER.ro, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT
𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝐹𝐶𝑁. 𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.
𝐴𝑐𝑡̧𝑖𝑢𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦, 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑇𝑖𝑚𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 2022.
𝐌𝐕 𝐬𝐜𝐢-𝐚𝐫𝐭 este un centru de artă contemporană și știință fondat de META Spațiu și Universitatea Politehnica din Timișoara, cu scopul de a genera colaborări transdisciplinare, dialog și proiecte intersecționale între diversii arii de expertiză și interes.
𝐌𝐄𝐓𝐀 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐮 (activă din 2016) dezvoltă proiecte de artă contemporană ce sprijină și prezintă lucrările unor artiștil români și internaționali, cu intenția de a oferi o perspectivă pătrunzătoare asupra scenei artistice din Europa Centrală și de Est. Până în anul 2022, când s-a mutat într-un spațiu propriu, META Spațiu a operat ca un spațiu de artă eteric, ,,parazitând” alte spații - muzee, galerii, spații publice - cu scopul de a dezvolta colaborări, pe termen mediu și lung, cu alte entități artistice și de a contribui activ la promovarea artei și artiștilor contemporani în diverse contexte.
𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚, din anul 1920 când a fost fondată și până în prezent, a crescut constant datorită efortului și dedicației academicienilor remarcabili, generațiilor de studenți deosebiți și suportului societății și mediului de afaceri. UPT este formată din 10 facultăți și se mândrește cu peste 135.000 de absolvenți, fiind orientată către domeniul practic al activităților inginerești și antreprenoriale, în concordanță cu tradițiile economice regionale și cu exigențele impuse de parametrii avangardei tehnice europene, completat de noi valențe în domeniile administrației, comunicării și relațiilor publice. Excepționala activitate științifică și de cercetare, alături de calitatea procesului de învățământ, fac din Universitatea Politehnica Timișoara, cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul României, un loc minunat pentru a studia și o rampă de lansare ideală pentru o carieră de succes
https://www.facebook.com/events/1653223781717441?ref=newsfeed
Interviu cu Andreea Medar-artist și Mălina Ionescu-curatoare
Realizator Mihaela Ghiță