De Ziua numărului Pi, cu bucurie despre matematică, despre știință | PODCAST
14 Martie 2024, 14:06
Marius Matyas, profesor de matematică la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău, director al Casei Corpului Didactic Sălaj din Zalău: Uneori e nevoie, inclusiv la orele de matematică, să-i scoatem din contextul clasic. Profesorul acela sobru care stă la tablă și-o umple de formule și nimeni nu înțelege de ce. Nu înțeleg elevii, nu înțeleg părinții, nu înțelege societatea. De ce trebuie atâta matematică? Ei bine, în momentul în care le oferi elevilor o activitate conexă, extrașcolară, participă cu tot sufletul lor.
14 martie este o zi cu multe motive de bucurie pentru comunitatea științifică dar două sunt foarte bine cunoscute: ziua de naștere a lui Albert Einstein (la Ulm, în Germania), laureat Nobel al premiului pentru fizică în anul 1921 (https://www.nobelprize.org/
În fiecare an, la 14 martie, de Ziua numărului Pi, și instituțiile de învățământ din întreaga lume - căci a devenit o sărbătoare mondială! (https://www.piday.org/) - organizează evenimente care au în centrul atenției numărul Pi. Fie că vorbim de concursuri de recitat din memorie cât mai multe zecimale ale constantei Pi, de consumul de plăcinte de fructe, așa cum sărbătoresc multe centre universitare din lume (deoarece numele Pi sună la fel în engleză precum cuvantul PIE - placintă), fie că vorbim de transpunerea vizuală a acestuia, totul este un pretext pentru a face matematica și știința, în general, cât mai iubită.
La Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău (http://www.apizal.ro/), din anul 2013 elevii, sub îndrumarea profesorilor de mai multe discipline, participă la activități care au în centrul atenției constanta Pi.
”Sufletul” acestor manifestări este Marius Matyas, profesor de matematică la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău și director al Casei Corpului Didactic Sălaj din Zalău (https://www.ccdsj.ro/), care face astfel din orele de matematică o adevărată sărbătoare: Uneori e nevoie, inclusiv la orele de matematică, să-i scoatem din contextul clasic. Profesorul acela sobru care stă la tablă și-o umple de formule și nimeni nu înțelege de ce. Nu înțeleg elevii, nu înțeleg părinții, nu înțelege societatea. De ce trebuie atâta matematică? Ei bine, în momentul în care le oferi elevilor o activitate conexă, extrașcolară, participă cu tot sufletul lor, spune Marius Matyas, profesor de matematică la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău, cu care a stat de vorbă Mirela Stana.