De la pasiunea pentru zbor până la călătoria în spațiu. Dumitru Prunariu va fi invitat marți la Round Table București
03 Noiembrie 2016, 15:50
Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua marți, 8 noiembrie, de la ora 19:00, cu o nouă ediție dedicată lui Dumitru Prunariu, până în prezent, singurul român care a călătorit în spațiu.
Organizatorii au pregătit și la această ediție intermedii artistice live, prin prezența formației de jazz New Landscape: Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian, cu participarea lui Emil Bîzgă – trompetă.
Evenimentul va avea loc marți de la ora 19:00 în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33). Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.
Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) încă un eveniment, marcând finalul Sezonului al treilea Round Table București cu o ediție surpriză față de primele 8 anunțate în septembrie, avându-l invitat pe Marian Timofti, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști ai industriei de vinuri din România. Finalul de sezon va avea loc marți, 15 noiembrie 2016, de la ora 19:00.
Despre Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariu este pasionat de zbor din totdeauna. Copil fiind, își dorea să devină constructor de aparate de zbor. În Brașov, orașul său natal, mergea frecvent la cursuri de aeromodelism unde construia modele de planoare, iar la 17 ani a dobândit un premiu la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus”.
În 1976 a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității „Politehnica” din București, cu specializarea „Inginerie aeronautică”. În anul 1991 a absolvit cursul pentru cadre superioare din cadrul Institutului Internațional de Formare și Management pentru Aviație din Montreal. Din 1999 este Doctor inginer al Institutului de Aviație din București în specialitatea „Dinamica sistemelor aerospațiale”.
La 14 mai 1981, în cadrul programului spațial „Intercosmos”, Dumitru Prunariu a participat la misiunea „Soiuz 40”, devenind primul și, până în prezent, singurul român care a zburat în spațiu.
Programul „Intercosmos” a fost inițiat de U.R.S.S., adresându-se țărilor partenere din spațiul socialist. Selecțiile au început în anul 1977. În acel an, Dumitru Prunariu era la Bacău la Școala ofițeri de Aviație. A fost printre primii care și-au depus dosarul, după ce comandantul acestei Școli a făcut anunțul oficial. În total au fost 17 candidați înscriși, dar, la vizita medicală desfășurată la București, toți 17 au fost declarați inapți. În cazul lui Dumitru Prunariu, pe fondul unei răceli contractate în acea perioadă, au fost depistate perturbații ale parametrilor cardiaci; după două luni, cinci dosare au fost reevaluate și, de această dată, Dumitru Prunariu a trectut fără emoții. Au urmat stagii pregătitoare de teorie spațială, ore de zbor pe aviaone de tip MIG, cursuri de limba rusă și antrenament fizic.
În programul final au fost selectați Dumitru Prunariu și Mitică Dediu și, timp de trei ani, în perioada martie 1978 - mai 1981, au urmat, în Rusia, cursuri de specializare la Centrul de Pregătire a Cosmonauților „Iuri Gagarin”. Conform protocolului, doar unul dintre ei urma să facă efectiv zborul în Cosmos, celălalt devenind, automat, membru al echipei de rezervă. Dumitru Prunariu a obținut calificative maxime la testările finale, fiind declarat în mod oficial membru al echipajului sub comanda cosmonautului-colonel Leonid Popov (la acea dată deținătorul recordului de durată în Cosmos, cu 185 de zile), iar în echipa de rezervă, alături de Mitică Dediu, a fost numit și Iuri Romanenko.
La 15 mai 1981, nava cosmică Soiuz-40 se cuplează la complexul orbital Saliut 6 – Soiuz T-4. Pe acest complex se aflau încă din data de 21 martie Vladimir Kovalionok și Victor Savinîh. Misiunea spațială a durat 8 zile între 14 mai - 22 mai 1981. În această perioadă, cei patru cosmonauți au realizat 22 de experimente științifice corelate cu studiul „Câmpul magnetic al Pământului și influența lui asupra organismelor vii”. Scopul experimentelor a fost stângerea de informații în domeniile: astrofizică, fizică nucleară, tehnologie cosmică și medicină aeronautică.
De acolo, de sus, România se vedea de mărimea unei pâini rumene de casă. (Dumitru Prunariu)
Epopeea spațială a lui Dumitru Prunariu se găsește în cartea „La cinci minute după Cosmos”, scrisă împreună cu ziaristul Alexandru Stark – corespondentul special acreditat să relateze despre misiunea „Soiuz 40” pentru România.
După Revoluție, în 1990, Dumitru Prunariu a fost numit Șeful Aviației Civile, funcție pe care a deținut-o un an și jumătate, timp în care a propus înființarea Agenției Spațiale Române. În anul 1998 a devenit președinte al acestei instituții, iar în anul 2000 a încheiat primul acord între Guvernul României și NASA. „I-am convins că în cel puțin două domenii de activitate putem semna acorduri concrete de colaborare. Unul dintre ele continuă și acum cu succes: telemedicina,” povestește Prunariu într-un interviu pentru Gândul.info.
Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la primul zbor în cosmos al unui român. Invitat la „Transilvania International Film Festival”, Dumitru Prunariu a explicat diferența dintre realitate și efectele speciale prezente în filmele S.F.:
„Nava cosmică este lansată în spațiu atunci când Pământul, rotindu-se în jurul axei sale, ajunge cu cosmodromul în planul orbitei pe care se află stația orbitală. Dacă este lansată puțin înainte sau puțin după, planurile orbitelor diferă și nu se mai întâlnesc niciodată. Deci, e vorba în primul rând de precizia lansării. După aceea, în 9 minute ajungi în Cosmos. Noi am ajuns pe o orbită intermediară, o orbită mai joasă decât cea a stației orbitale, care se afla la 350 de kilometri. Am fost lansați inițial pe o orbită aflată cam la 220 de kilometri de Pământ și, prin două manevre orbitale în care am orientat nava sub un anumit unghi, transmis de la sol după măsurători făcute prin tot felul de sisteme de telemetrie, ni s-a indicat câte secunde să cuplăm motorul principal, astfel încât orbita să se transforme într-o orbită asemănătoare cu cea a stației orbitale și astfel să o ajungem încet-încet din urmă. Astfel, după 18 rotații în jurul Pământului, fiecare de câte o oră și jumătate, am ajuns să ne apropiem încet de stația orbitală. Am cuplat radarele: există radare la bordul stației și la bordul navei. Ne orientăm reciproc unul față de celălalt, și încet-încet ne apropiem, efectuând foarte multe manevre. Este un dans extrem de dinamic al navei cosmice pe lângă stația orbitală. Am ajuns în apropierea stației la o viteză foarte mică, 30 de centimetri pe secundă, și am efectuat cuplarea. Toată manevra este de o precizie extraordinară și de un dinamism extraordinar.”(Dumitru Prunariu).
Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea Sezon al spectacolelor - conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfășoară săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2016.
Timp de 8 + 1 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” - Valentina Sandu – Dediu
Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, - coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).
Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea, cu sute de persoane prezente în public.
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 + 1 invitați provenind din diferite domenii artistice.