De la cărbune la ...soare. Energie din surse fosile vs energie din surse regenerabile - la Știința în cuvinte potrivite.
27 Martie 2019, 16:37
”România va avea doar 3.7 GW de capacitate instalată pe cărbune în 2020”, se arată în Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), document care ghidează politicile naționale în domeniul climei și al energiei pentru următorul deceniu.
” O prognoză surprinzătoare, având în vedere că în acest moment sunt disponibile în sistem unități cu o putere totală de 5.9 GW. Mai mult, Ministerul Energiei nu a anunțat închiderea vreunei termocentrale în acest an.”, scrie Bankwatch într-o analiză publicată recent (http://faracarbune.ro/carbune-pniesc/)
În plus, ”România propune construirea unei noi unități pe cărbune, în timp ce majoritatea țărilor Europene plănuiesc eliminarea combustibilului din mixul energetic, iar potențialul enorm pentru energie regenerabilă este ignorat.”, se mai arată în aceeași analiză Bankwatch
Am discutat despre acest subiect în direct la emisiunea Știința în cuvinte potrivite de miercuri, 27 martie a.c. cu Alexandru Mustață, coordonator campanii Bankwatch România.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/stiinta-in-cuvinte-27-martie-2019-alexandru-mustata-in-direct/
Și chiar dacă, așa cum arată analiza Bankwatch, în Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice ”potențialul enorm pentru energie regenerabilă este ignorat”, pentru zona publică și privată – de consumatori dar și de antreprenori – domeniul este atractiv și promițător și ”generează” un nou profil: acela de prosumator! Dan Tudose, manager general e-acumulatori.ro explică.
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/tiinta-in-cuvinte-27-martie-2019-dan-tudose-e-acumulatori/
Credit poze: Arhiva personală Corina Negrea