De ce ar trebui să ne gândim la deșeuri ca la resurse
28 Octombrie 2024, 15:41
Argumentele - la Știința 360, de la doi dintre cei care știu cel mai bine acest lucru: Alexandru Laibăr, Președintele Coaliției pentru Economie Circulară (https://economiecirculara.eu/
Coaliția pentru Economie Circulară, CERC (https://economiecirculara.eu/
Există un interes foarte mare pentru economia circulară, pentru că ea poate fi abordată din mai multe puncte de vedere.
Fiecare țară are specificitățile sale ,modelele sale de consum, modelele sale de a trata deșeurile, modelele sale de a promova repararea, reutilizarea și reciclarea.
Noi suntem la început cu unele dintre ele, cu altele ar fi trebuit să fim mai avansați (...), n-am avansat foarte mult în ultimii 30 de ani. Dar noi tindem să credem că suntem pe drumul cel bun totuși.
Și, în felul ăsta, ajungem să mutăm centrul discuției de la deșeuri către resurse. Până la urmă, noi credem că asta e mai important, afirmă Alexandru Labăr, președintele CERC.
Unul dintre proiectele ECOTIC este Caravana ECOTIC, ajunsă, anul acesta, la cea de-a 10 aniversare (https://www.
Caravana ECOTIC este un mijloc de informare, de conștientizare a publicului larg, dar mai ales a tinerilor. Și acest eveniment a marcat, până la urmă, un itinerar care a cuprins toată țara și care a depășit 50 de mii de kilometri, iar audiența - 350 de mii de vizitatori.
Evident, acest mijloc de informare, de educație ecologică, în ultima instanță, este parte a campaniilor noastre multiple, pe care le avem de-a lungul și de-a latul țării - circa 1000 de campanii, atât locale, cât și regionale. Sigur, cea mai cunoscută campanie, probabil, a fost cea denumită, ”Fii la tine în țară, ca afară”, care a adus, să spunem, bunele practici existente la nivel european pe masa, să spunem, discuțiilor românilor și care, sigur, a avut o bună audiență în ultimii doi ani.
(...) Transferul de informații ne face pe toți să fim mai conștienți de mizele pe care le reprezintă colectarea selectivă și, respectiv, reciclarea, reutilizarea.”
De 17 ani, ECOTIC (www.ecotic.ro), care este și membru în Coaliția pentru Economie Circulară, este lider în colectarea deșeurilor electrice în România.
”Am depășit deja la mijlocul anului acesta 450.000 de tone. Înseamnă destul de mult la nivel de România, (...) pentru că anii de după 2007 până în prezent au însemnat eforturi mari, pe de o parte, de informare-conștientizare, pe de altă parte de dezvoltare de infrastructură de colectare, unde România are încă o datorie, să spunem, și mă refer în primul rând la autoritățile publice, care urmează să dezvolte, cel puțin prin PNR, aceste CAV-uri, Centre de aport voluntar, care să aducă România la standard european. Centre de colectare cu aport voluntar, care înseamnă aducerea tuturor fluxurilor la un numitor comun.”, spune Valentin Negoiță, președinte ECOTIC.
Pe larg, în emisiunea Știința 360, realizatoare Corina Negrea.