Daniel Funeriu: “Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2024 e un premiu extrem de important, inclusiv prin impactul pe care aceste cercetări le vor avea asupra medicinei”
09 Octombrie 2024, 18:11
Premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2024 a fost acordat pentru descoperiri legate de structurile proteinelor, mai exact pentru contribuțiile la predicția și designul proteinelor cu ajutorul inteligenței artificiale. Premiul a fost împărțit între trei laureați: Demis Hassabis și John Jumper de la Google DeepMind, care au contribuit la descoperirea structurii tridimensionale a proteinelor folosind algoritmi de inteligență artificială (AI), și David Baker de la Universitatea Washington, pentru crearea de proteine noi cu funcții specifice.
Corina Negrea a vorbit la Știința 360 cu Daniel Funeriu, Doctor în Chimie și fost Ministru al Educației, despre premiul Nobel pentru Chimie din acest an.
“Este un premiu care ne arată ce impact uriaș vor avea aceste descoperiri asupra medicinei. Acum, vreau să vă dau câteva elemente interesante. Eu sunt convins că niciunul dintre cei trei, sau cel puțin doi dintre ei, nu au pus în viața lor mâna pe o eprubetă, ceea ce ne arată cât de mult s-a schimbat chimia.”
Proteinele sunt elemente esențiale în toate procesele biologice, sunt lanțuri de aminoacizi care se pliază într-o formă tridimensională specifică pentru a funcționa corect și sunt responsabile pentru transportul ionilor, contractarea mușchilor sau transmiterea impulsurilor nervoase. Până recent, determinarea formei unei proteine era o muncă laborioasă și de lungă durată, necesitând ani de cercetări și metode experimentale complexe.
“Ca să descoperi care este forma activă, conformația activă a unei proteine, era o muncă incredibilă. Trebuia să izolezi proteina, să o fabrici, să o cristalizezi, să rezolvi structura curazeică. Era o muncă titanică, care uneori lua chiar ani de zile.(...)Ca să înțelegeți progresul pe care cei trei l-au făcut, utilizând algoritmi de inteligență artificială, ei reușesc, în computer, când ai doar secvența de aminoacizi, deci practic spui doar secvența de zale, și imediat computerul în câteva milisecunde îți spune care este forma tridimensională a acelei proteine.”
David Baker, în plus față de contribuțiile sale la înțelegerea structurii proteinelor, a dezvoltat metode pentru a crea proteine artificiale cu funcții precise, extinzând astfel posibilitățile de intervenție terapeutică.