Cu Bună Știință: Variola maimuței, noul sifilis?
15 Iunie 2022, 11:37
Astazi, de la ora 19,00, Bucharest Science Festival organizeaza online conferinta ” Cu Bună Știință: Variola maimuței, noul sifilis?” ( https://www.facebook.com/events/1800257880322344/)
O nouă epidemie se răspîndește în întreaga lume, fiind afectate țări de pe toate continentele. Variola maimuței nu este o boală nou apărută, dar este pentru prima dată cînd virusul care o provoacă reușește să se instaleze în teritorii din afara Africii.
Numărul total al cazurilor detectate este încă mic, sub 1.500, dar este preocupantă viteza de creștere a acestui indicator. În condițiile în care valoarea sa se dublează odată la 6 zile, dacă nu se iau rapid măsuri eficace de limitare a îmbolnăvirilor, ne putem aștepta la început de august la depășirea pragului de 1.000.000 de cazuri.
Este doar o chestiune de timp pînă cînd maladia va fi detectată și la noi în țară. În această săptămînă, împreună cu medicul Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, și Alexandru Toma Pătrașcu, autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (Editura Humanitas, 2020) vom discuta despre variola maimuței, o boală puțin cunoscută publicului larg, dar care amenință să se transforme în sifilisul secolului XXI.
Dr. Marius Geantă este președinte al Grupului “Educație și Curricula” din cadrul Consorțiului Internațional pentru Medicina Personalizată (ICPerMed).
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/book/show/54834633-povestiri-despre-epidemii-i-vaccinuri), apărută de curînd la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializându-se ulterior în comunicare.
Gazda evenimentului va fi Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.