Cu Bună Știință: Valoarea unui doctorat
23 Februarie 2022, 09:33
23 februarie 2022, ora 19:00
Un doctorat reprezintă - în mod normal - încununarea studiilor și debutul în cercetare, fiind un adevărat punct de control pe drumul către o carieră în domeniul academic sau în cercetare.
Link Zoom: https://us02web.zoom.us/.../tZAuceGrrT0tHNU0wls1HiOz8fn...
În același timp, în anumite cercuri din România ultimelor trei decenii, doctoratul s-a transformat într-o zorzoană socială, numai bună ca să-ți aducă celebrul "spor" la salariu.
Care este adevărata valoare a unui doctorat? Este vorba de bani ("50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată"...) sau de certificarea capacității intelectuale?
În această miercure cu bună știință vom discuta subiectul doctoratelor "pe bune" vs. cele "Copy/Paste" împreună cu... trei doctori (autentici!): Mircea Iliescu, Constantin Vică și Mircea Ivan.
Mircea (Iliescu) este doctor în genetică umană și evoluție (Universitatea Cambridge, Marea Britanie, 2016). Este afiliat Universității din Cambridge, unde predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de educație continuă (ICE, University of Cambridge). Este pasionat de diversitatea oamenilor din toate colțurile planetei, astfel că cercetarea lui se concentrează în prezent, alături de colegi de la Cambridge, India și Romania, pe evoluția genetică a diversității oamenilor în populații cu o istorie evolutivă complexă.
Constantin este lector la Facultatea de Filosofie a Universității București și coordonează programul de master în etică aplicată. De asemenea este director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Este interesat de etica informației și computerelor, filosofia informaticii și inteligenței artificiale, bioetică, filosofie socială și politică.
Mircea (Ivan) este profesor titular la Universitatea din Indiana. După absolvirea Universității de medicină "Carol Davila" și obținerea doctoratului la Universitatea din Cardiff a lucrat ca post-doc la Harvard Medical School & Dana Farber Cancer Institute, fiind prim autor al articolului din Science care a raportat descoperirea senzorilor celulari de oxigen, lucrare care a condus la acordare Premiul Nobel pentru mentorul său, Bill Kaelin, în 2019.
Gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/.../54834633-povestiri-despre...), apărută anul trecut la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializându-se ulterior în comunicare.