Cu Bună Știință - Siguranța centralelor nucleare
23 Martie 2022, 08:13
23 martie, ora 19:00
Centralele nucleare sînt, de departe, printre cele mai sigure și mai curate surse de energie. În comparație cu centralele pe carbune care ard lignit - precum majoritatea celor din România -, centralele nucleare sînt de aproximativ 500 (cinci sute!) de ori mai sigure!
Cu toate acestea, accidente intens mediatizate, precum cele de la Cernobîl (1986) sau de la Fukushima (2011), au lăsat, în pofida oricărei evidențe, impresia existenței unor pericole enorme legate de energia nucleară. Mai nou, războiul din Ucraina și luptele din preajma centralelor atomice ale acestei țări au generat în mass-media o adevărată isterie cu privire la posibilitatea unor accidente nucleare.
Cum separăm adevărul de mit în ceea ce privește energia atomică? Cît de sigure sînt centralele nucleare? În această miercure Cu Bună Știință trei specialiști în fizică nucleară vor răspunde întrebărilor voastre.
Lucian Biro are o vastă experiență în domeniul siguranței nucleare. După mai mulți ani petrecuți la Centrala Nucleară de la Cernavodă, a lucrat timp de peste două decenii în cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Între 2001 și 2005 a fost președintele acestei comisii.
Virgil Marian Craciun este fizician în cadrul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", specializat în domeniul protecției la radiații ionizante.
Andrei Gălățanu este cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Materialelor unde se ocupă de dezvoltarea de materiale pentru industria nucleară.
Gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival.