Cu Bună Știință - Schimbările climatice: ce și cît știm?
09 Februarie 2022, 09:05
miercuri, 9 februarie, ora 19:00
Schimbarea climei este o realitate vizibilă cu ochiul liber. Temperaturile medii au crescut, pattern-ul precipitațiilor s-a schimbat, iar sezonul de vegetație începe mai devreme și se încheie mai tîrziu.
Efectul de seră a fost descoperit acum două secole, iar primele discuții cu privire la influența activităților umane asupra climei datează de peste 100 de ani. Totuși, adevăratul impact al acestora a devenit clar doar în ultimele decenii, grație unui vast program de cercetare ce a angrenat mii de oameni de știință din întreaga lume. Care sînt principalele concluzii ale acestor studii? Ce și cît știm astăzi despre schimbările climatice?
Invitații ediției sînt dr. Sorin Cebotari și dr. Bogdan Drugă, doi cercetători din cadrul InfoClima, rețea ce grupează oameni de știință preocupați de îmbunătățirea calității discursului public în legătură cu schimbările climatice.
Sorin, fondatorul proiectului InfoClima, deține un doctorat în Geografie de la Universitatea Babeș-Bolyai. În perioada cercetării doctorale a avut stagii de cercetare în Berlin, Bruxelles și Budapesta, analizînd politicile energetice Europene și impactul regenerabilelor asupra proceselor de periferalizare. Fiind implicat activ în dialogul despre decarbonizare în UE, Sorin a fost invitat să facă parte din juriul competiției RegioStars 2018, organizată de Comisia Europeană unde a jurizat proiectele din categoria “Achieving sustainability through low carbon emissions”.
Bogdan este biolog, specialist în microalge și în microbiologie ambientală și pasionat de înțelegerea fenomenului schimbărilor climatice. După obținerea doctoratului din partea Universității Babeș-Bolyai, a urmat un stagiu postdoctoral la Institutul Federal de Cercetări Acvatice din Zurich și un altul la Universitatea Tehnică din Darmstadt. În 2019 s-a întors în Romania unde a pus bazele unui grup de cercetare axat pe studiul impactului schimbărilor climatice asupra microorganismelor din apele dulci.