Cu Bună Știință: Dezinformare și Război Cibernetic
09 Martie 2022, 08:15
Astazi, de la ora 19,00, Bucharest Science Festival organizeaza online conferinta ” Cu Bună Știință: Dezinformare și Război Cibernetic" (https://www.facebook.com/events/995554944693472)
Dezinformarea și propaganda sînt la fel de vechi ca specia umană. Se zice că Alexandru cel Mare, forțat să se retragă într-una dintre campanii, ar fi ordonat ca în tabăra părăsită să fie lăsate paturi de dimensiuni uriașe, de parcă soldații săi ar fi fost niște giganți (Quintus Curtius Rufus, Viața și faptele lui Alexandru cel Mare, 9.3.19).
Războiul nu se poartă doar pe cîmpul de luptă ci și în sfera informațiilor și a ideilor. Dezinformările și atacurile cibernetice pot fi la fel de periculoase ca tancurile sau avioanele, iar rețelele moderne de comunicație oferă combatanților un acces facil în teritoriul inamic. Cum separăm informațiile adevărate de cele false? Cum identificăm vulnerabilitățile și cum ne protejă? Cum ne putem "vaccina" împotriva minciunii?
În această miercure Cu Bună Știință am invitat un analist de informații, un expert în analiza datelor satelitare și un activist pentru apărarea vieții private în Internet.
Rufin Zamfir este director de programe în cadrul GlobalFocus Center, unde coordonează activitățile legate de probleme de securitate și amenințări asimetrice, precum războiul cibernetic, terorismul și radicalizarea.
Codrina Ilie, membră a comunității geospațiale românești, este specialistă în teledetecție și GIS.
Bogdan Manolea este consultant juridic interesat de dreptul tehnologiei informațiilor și Director Executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.