CONSULTAȚII – Efectele negative ale fumatului asupra oamenilor și a mediului; de la cultivarea tutunului, până la producție și consum
19 Noiembrie 2022, 06:10
Anual, a treia zi de joi din luna noiembrie, marchează Ziua Națională fără Tutun, prilej de readuce în atenția publicului consecințele pe termen lung, atât a fumatului activ (care în ultima perioadă a înregistrat o tendință ascendentă) vizibil la utilizarea dispozitivelor electronice și tutunului încălzit, cât și a fumatului pasiv.
În anul 2022, campania se îndreaptă către efectele negative ale fumatului asupra oamenilor și asupra mediului, de la cultivarea tutunului, până la producție și consum. Statisticile la nivel mondial sunt îngrijorătoare deoarece fumatul contribuie la încălzirea globală, fiind responsabil de eliberarea a peste 80 milioane de tone de CO2/anual (respectiv 14g de CO2/țigară), ceea ce înseamnă o cantitate echivalentă cu emisiile generate de 17 milioane de vehicule pe benzină. În plus, popularizarea țigărilor electronice adâncește problema deșeurilor, în condițiile în care acestea conțin metale grele, plastic și baterii, și care aruncate necorespunzător sunt generatoare de deșeuri periculoase.
La nivelul Uniunii Europene, consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese premature în fiecare an, iar aproximativ jumătate dintre fumători mor cu circa 14 ani mai devreme. În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE este încă ridicat – respectiv 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează.
Mai multe informații despre acest subiect, aflați sâmbătă, de la ora 16.30, într-o nouă ediție e emisiunii CONSULTAȚII. O emisiune realizată de Marilena Frâncu.