Chimie pentru patrimoniu
18 Septembrie 2018, 05:55
La începutul lunii iulie, în București a avut loc cea de a 5-a ediție a Congresul internațional - Chimie pentru patrimoniu, singurul congres de acest fel din întreaga lume.
Din 2010 ChemCH promovează, dialogul cu privire la rolul chimiei în studiul patrimoniului cultural, fiind organizat la fiecare 2 ani de Divizia de Chimie pentru Patrimoniu Cultural din Cadrul EUCheMS (Societatea Europeană de Chimie) și reunind o comunitate interdisciplinară de chimiști, fizicieni, biologi, conservatori, restauratori, arheologi în vederea unei abordări moderne a patrimoniului cultural.
În cercetare chiar și atunci când nu te aștepți să descoperi foarte mult, chiar și atunci găsești ceva ce poate fi interesant și poate dezvălui Secrete ascunse în tăcerea timpului.
Toate documentele de cancelarie de pe vremea lui Ștefan cel Mare aflate în depozitul Bibliotecii Academiei Române au trecut prin laboratoarele Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, pentru analize și monitprizări. Analiza de Rezonanță Magnetică Nucleară, cunoscutul RMN, nu e doar o analiză foarte exactă pentru diagnosticarea umană, ci și pentru diagnosticarea bolilor pe care le pot căpăta pergamentele.
O țară precum Austria, în care patrimoniul chiar este o moștenire a cărei valoare este recunoscută, prețuită și îngrijită, există un Institut de Știință și Tehnologie chiar în cadrul Universitatății de Belle Arte. Acolo tradiția între artă și știință vine încă din secolul al XIX-lea după cum aveam să aflu de la prof. Manfred Schreiner, prezent la cea de a 5-a ediție a Congresului ChemCh - Chimie pentru patrimoniu.
Interviuri cu dr. chimist Elena Badea - cercetător la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pilelărie, Sucursala: Institutul de Cercetări Pielărie-Încălţăminte și prof. Manfred Schreiner, Institute of Science and Technology of Academy of Fine Art