Cel mai nou lansator european, racheta Vega-C, a avut zborul inaugural
20 Iulie 2022, 11:48
Romania este unul dintre cele 13 state membre ale Agenției Spațiale Europene, ESA care contribuie la programul Vega-C.
Entitati din România au realizat teste aerodinamice si acustice, verificari si validari ale sistemului de navigatie al Vega-C precum si integrarea si validarea unor sisteme pentru vehiculul spațial Space Rider care va zbura cu Vega-C, se arată într-un comunicat al Agenției Spațiale Române, ROSA (https://rosa.ro/)
Noul lansator european va contribui la cresterea competitivitatii europene la nivel mondial. Capacitatea rachetei Vega-C a fost marita in comparatie cu predecesoarea sa, racheta Vega, in uz din anul 2012. Vega-C are doua trepte noi (prima si a doua), iar cea de-a patra treapta este imbunatatita. Astfel, capacitatea rachetei Vega-C a crescut de la 1,5 tone cat avea Vega la aproximativ 2,2 tone pe o orbita polara de referinta de 700 km altitudine.
Una dintre entitățile din România care participă în Programul Vega-C este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS (https://incas.ro/) din București, care a conceput si proiectat macheta rachetei, utilizand senzori multipli. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice si aeroacustice in tunelul sau trisonic la viteze cuprinse intre Mach 0,5 si Mach 3,5, se mai arată în comunicatul de presă al ROSA.
Arhiva INCAS
Detalii despre acest program dar și despre importanța prezenței cercetătorilor români la Programul VEGA-C - în interviul realizat de Corina Negrea cu doi dintre cercetătorii INCAS implicați în acest program, Dr. Ing. Corneliu Stoica, Șef Departament Instalații Experimentale, coordonatorul echipei INCAS pentru programul VEGA-C și Dr. Ing. Mihai-Victor Pricop, Șef Departament Fizica Curgerilor.
Corneliu Stoica - https://www.incas.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=299&Itemid=184
Mihai-Victor Pricop - https://www.incas.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=299&Itemid=184