Cazania lui Varlaam, capodoperă a culturii românești medievale
30 Aprilie 2018, 06:22
Exponatul lunii aprilie la Muzeul Național de Istorie a României mai poate fi văzută până în data de 20 mai. Este vorba de un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, care a fost recent restaurat de către specialiștii muzeului și oferită publicului spre vizionare.
Cazania lui Varlaam sau „Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an și la praznicele împărătești și la svănți mari“, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“, este cea mai însemnată lucrare a mitropolitului Varlaam al Moldovei, unul dintre marii cărturari ai românilor şi un ctitor al limbii literare. Considerată de Nicolae Iorga, drept „opera cea mai populară a epocii noastre vechi“, cartea este tipărită în limba română cu alfabet chirilic, conținând 506 file, ilustrate cu multe gravuri de factură religioasă ortodoxă (scene biblice, chipuri de sfinţi), precum și frontispicii bogat decorate, viniete, inițiale ornamentale, podoabe de final etc.
Interviu cu dr. Ginel Lazăr, cercetător Muzeul Național de Istorie a României, dr. Migdonia Georgescu, șeful secției de Investigații fizic-chimice și biologice și Cristina Petcu, expert restaurator.
Realizator Mihaela Ghiță