„Cancerul de vezică urinară – „cancerul uitat”
14 Noiembrie 2019, 16:20
Nevoi medicale semnificative, progrese modeste pentru pacienţi„
Acesta este titlul unui studiu recent ”referitor la cancerul de vezică urinară, realizat de Asociaţia Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi cu sprijinul Roche România.” (Comunicat de presă, București, 14 noiembrie 2018, Studiu: cancerul de vezică urinară – „cancerul uitat”. Nevoi medicale semnificative, progrese modeste pentru pacienţi)
”În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.500 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an. Studiul „Carcinomul urotelial. Analiza situaţiei din România”, relevă faptul că pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute (5% supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic) în timp ce impactul bolii asupra calităţii vieții pacienţilor este semnificativ.
Sursa: Roche Romania
Cancerul de vezică urinară este denumit şi „cancerul uitat”[1] din cauza progreselor reduse legate de identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această boală. Diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi ratele de supravieţuire, având în vedere faptul că până la 50% din cazurile noi sunt diagnosticate în stadii avansate. În acest sens, studiul arată că implicarea unor echipele multidisciplinare în managementul pacienţilor cu cancer de vezică urinară ar putea creşte calitatea serviciilor oferite.
Sursa foto: www.google.com
„Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor”, a declarat Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog, Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” de asemenea din București, invitat în direct și la emisiunea Știința 360, realizator Corina Negrea.