Buletinul cosmic - Claudiu Tănăselia și www.parsec.ro, situl pe care îl coordonează ne prezintă știrile cosmice.
13 Iunie 2018, 06:00
**Hayabusa 2
Sonda japoneză Hayabusha 2, lansată în decembrie 2014 se apropie de ținta sa, asteroidul Ryugu (sau, cum era cunoscut înainte, 1999 JU3). Sonda se află în prezent la aproximativ 1000 de kilometri distanță, suficient de aproape încânt camerele video de la bord să distingă asteroidul și să folosească imaginea acestuia ca reper pentru apropiere. Sosirea în vecinătatea lui Ryugu este estimată să aibă loc în 27 iunie, după care sonda va începe un studiu detaliat al suprafeței acestuia, care va dura peste un an de zile. În februarie 2019 Hayabusha 2 va încerca să preleveze probe de la suprafața asteroidului, pe care să le aducă pe Pământ, în decembrie 2020.
** New Horizons
După ce în 14 iulie 2015, sonda New Horizons a survolat Pluto, sonda a intrat în hibernare, în așteptarea următoarei ținte. Săptămâna trecută însă, New Horizons a fost activată din nou de cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory, în pregătirea survolului din 1 ianuarie 2019 a unui obiect din centura Kuiper denumit 2014 MU69. Cu un diametru de doar 30 de kilometri, acesta este mult mai mic decât Pluto și se presupune că este de fapt o colecție de mai multe obiecte de dimensiuni mai mici. Vom afla însă mai multe pe măsură ce New Horizons se apropie, primele imagini urmând să fie recepționate pe Pământ în luna august.
** Dawn
Lansată în 2007, sonda Dawn a ajuns prima dată pe orbita lui Vesta, unul dintre cele mai masive obiecte din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, unde a petrecut peste un an de zile. Folosindu-și apoi motoarele ionice de la bord, sonda s-a îndreptat spre Ceres, planeta pitică cu diametrul de aproape 1000 km, suficient de masivă încât să aibă o formă aproape sferică. Sonda Dawn se află pe orbita lui Ceres din 6 martie 2015, dar în ultimele săptămâni a inițiat o serie de manevre care o va duce la o altitudine de 35 kilometri de suprafață. Acest lucru îi va permite sondei o cartografiere a lui Ceres la o rezoluție fără precedent. Chiar și la o astfel de altitudine joasă, Dawn va rămâne cel puțin 50 de ani pe orbita lui Ceres, cu mult după terminarea combustibililui de la bord, care îi permite să efectueze măsurători științifice și să își orienteze antena spre Pământ, pentru comunicații.
** Juno
NASA a anunțat săptămâna trecută că a extins misiunea Juno până în 2021. Juno se află de aproape doi ani pe orbita lui Jupiter și precum zeița Juno încerca să vadă dincolo de norii cu care soțul său Jupiter încerca să își ascundă infidelitățile, sonda Juno încearcă să afle cât mai multe despre ce se află dincolo de norii care înconjoară cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Inițial, cercetătorii nu știau cât timp va rezisa sonda în condițiile extreme din vecinătatea lui Jupiter, așa că inițial au plănuit o durată de doi ani a misiunii, însă având în vedere că Juno se află într-o stare excelentă, nefiind seminificativ afectată de câmpurile magnetice ale lui Jupiter, au decis că nu sunt motive să suspende misiunea.
** Opportunity
Din păcate, veștile rele vin de pe Marte, acolo unde o furtună de nisip care acoperă o bună parte a planetei pune în pericol continuarea misiunii roverului Opportunity. Pentru a-și conserva energia, acesta a trecut în modul de hibernare până la trecerea furtunii, care ar putea dura câteva săptămâni și sperăm ca bateriile de la bord să mențină în viață roverul. Opportunity a ajuns pe Marte în 2004 și de atunci a parcurs peste 45 de kilometri.
dr. fiz. Claudiu Tănăselia
Coordonator de rubrică Mihaela Ghiță
Mihaela Ghiță