Buletin cosmic - Romania participă la realizarea brațului robotic european care urmează să fie folosit pe Marte, în viitoarea misiune Mars Sample Return
22 Iulie 2022, 07:00
22 iulie 2022
Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare (COMOTI) din București și compania GMV Romania participă la realizarea brațului robotic european care urmează să fie folosit pe Marte, în viitoarea misiune Mars Sample Return. Brațul robotic, lung de 2.5 metri, va transfera probele de sol marțian, prelevate în această perioadă de roverul american Perseverance, în vehiculul interplanetar care urmează să le ridice pe orbită marțiană și de acolo acestea vor fi transferate în capsula care le va aduce pe Pământ în 2033. Agenția Spațială Europeană a contractat grupul Leonardo pentru proiectarea, realizarea și testarea brațului, un consorțiu de companii din Spania, Franța, Romania, Danemarca, Grecia, Elveția și Elveția.
- NASA și Roscosmos au semnat un acord prin care astronauți americani vor zbura spre ISS la bordul capsulelor Soiuz, în schimbul cosmonauților lansați cu capsule Dragon, fără să existe și compensații financiare; astfel Frank Rubio va fi lansat cu capsula Soiuz MS-22 (împreună cu Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin), iar Anna Kikina se va afla la bordul capsulei Dragon în misiunea Crew-5 (alături de Nicole Mann, Josh Cassada și Koichi Wakata) —ambele lansări fiind programate pentru luna septembrie; mai mult, Loral O'Hara va zbura în capsula Soiuz MS-23, iar Andrei Fedyaev în capsula Dragon din viitoarea misiune Crew-6 (în primăvara anului viitor); acordul prevede că cel puțin un cosmonaut și un american se va afla în permanență la bordul ISS, chiar dacă ceilalți vor fi nevoiți să revină de urgență pe Pământ la bordul unuia dintre vehiculele andocate. Anunțul a venit la scurt timp după demiterea controversatului Dimitri Rogozin din fruntea Roscosmos și înlocuirea lui cu Iuri Borisov.
- Pe rampa de lansare nr. 1 de la centrul spațial Wenchan se află deja racheta Chang Zheng 5B, cea mai puternică rachetă orbitală chinezească, transportată acolo în timpul nopții. Duminică, 24 iulie, aceasta va lansa pe orbită modulul Wentian, care urmează să andocheze cu Stația Spațială Chineză (la modulul central Tianhe) și să mărească astfel volumul interior al stației. În pregătirea acestei manevre, nava cargo Tianzhou-3 s-a desprins de Tianhe duminică, 17 iulie, însă nu va deorbita până când Wentian nu va andoca la stația spațială.
Foto: https://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2022/07/sample_transfer_arm/24374249-1-eng-GB/Sample_Transfer_Arm_pillars.jpg (Sursa: Leonardo/Maxon/GMV/ OHB Italia/ SAB Aerospace s.r.o)
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță