Buletin cosmic - Probleme pentru sateliții lansați de SLS
25 Noiembrie 2022, 07:28
Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro
- Probleme pentru sateliții lansați de SLS
Dacă lansarea SLS a decurs perfect, nu același lucru se poate spune și despre 4 din cei 10 sateliți lansați de treapta secundară ICPS, după desprinderea capsulei Orion: o sondă niponă care urma să aselenizeze nu a mai putut fi contactată, la fel cum nu s-a putut stabili legătura radio pentru a comanda manevrele esențiale cu alte trei sonde: una care urma să testeze un motor nou, o altă sondă cu propulsie solară sau o sondă care urma să survoleze Luna și să testeze senzori ce vor fi folosiți în viitoare misiuni interplanetare. Din fericire însă, capsula Orion se află pe orbita selenară și până acum obiectivele principale au fost atinse de NASA.
- Avioane orbitale
După 908 zile petrecute în spațiu, avionul spațial X-37B a revenit în 12 noiembrie înapoi pe Pământ, aterizând pe pista centrului spațial Kennedy din Florida. Pe orbită rămâne însă avionul spațial chinezesc, lansat în 4 august. ESA va lansa în 2024 o versiune civilă, de mai mici dimensiuni, a unui astfel de vehicul orbital reutilizabil, denumit Space Rider (la care instituții și companii private din România au avut o contribuție semnificativă, atât în faza de testare, cât și de realizare a vehiculului propriu-zis).
- Un maghiar la bordul ISS, în 2024
Și tot în 2024, Ungaria plănuiește să trimită un astronaut la bordul Stației Spațiale Internaționale, în urma unui acord între guvernul maghiar și compania Axiom Space. Valoarea contractului este de 100 de milioane de dolari, aproape de 5 ori valoarea contribuției anuale a Ungariei la Agenția Spațială Europeană. Înainte de astronautul maghiar, la bordul capsulelor Dragon închiriate de Axiom Space de la SpaceX, for zbura doi turiști din Arabia Saudită și ulterior doi turiști din Turcia. Deși în martie SpaceX a anunțat că nu mai construiește noi capsule Dragon, recent compania a declarat că pentru a face față viitoarelor misiuni comerciale cu echipaj la bord, se vede nevoită să mai construiască cel puțin o capsulă Dragon. Bertalan Farkas este primul maghiar care a ajuns în spațiu (1978).
https://blogs.nasa.gov/artemis/wp-content/uploads/sites/303/2022/11/art001e000269-2048x1536.jpg
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță