Buletin cosmic - Prima femeie cu cetățenie chineză a ajuns în spațiu într-o nouă misiune
10 Iunie 2022, 13:33
10 iunie 2022
Știrile pe larg le urmăriți pe www.parsec.ro
- Trei taikonauți au ajuns la bordul Stației Spațiale Chineze
Taikonauții Cai Xuzhe, Chen Dong, Liu Yang au ajuns la bordul Stației Spațiale Chineze în 5 iunie, la bordul capsulei Shenzhou-14, cu ajutorul rachetei Changzheng-2F. Cai Xuzhe se află la primul său zbor spațial, Chen Dong a participat și la misiunea Shenzhou-11, în timp ce Liu Yang este prima femeie cu cetățenie chineză care a ajuns în spațiu (Shenzhou-9). Cei trei vor avea un program extrem de încărcat, pentru că în următoarele 6 luni Stația Spațială Chineză va primi două noi module (Wengtian și Mengtian) care vor fi atașate modulului central (Tianhe).
- Rusia continuă discuțiile privind o nouă stație spațială
Cel puțin deocamdată se pare că Rusia a renunțat la ideea de a forma noua stație în jurul actualului segment rusesc al Stației Spațiale Internaționale și va construi o stație nouă. Cel mai probabil aceasta va fi construită în jurul modulului NEM, care însă nu va fi lansat mai devreme de 2025 (și care inițial trebuia să facă parte din ISS). Noua stație spatiala rusă urmează să fie plasată pe orbită polară, însă nu va fi locuită continuu de un echipaj. Cosmonauții o vor vizita pentru întreținere și montarea diverselor subsisteme, stația spațială fiind proiectată să funcționeze autonom. Roscosmos a spus că va lua o decizie privind continuarea participării la Stația Spațială Internațională cândva mai aproape de anul 2024, în timp ce NASA sper să poată continua folosirea stației până în 2032 (deși în februarie 2022, data avansată pentru deorbitare era 2031).
- Epopeea telescopului spațial Spektr-RG continuă.
După ce institutul Max Planck din Germania a decis să dezactiveze principalul instrument științific de la bordul telescopului rusesc (eROSiTA), ca urmare a invaziei teritoriului ucrainean din 24 februarie, directorul Roscosmos a declarat recent că Rusia ar putea încerca reactivarea eROSITA, fără aprobarea institutului Max Planck (am putea asista astfel la primul caz de piraterie spațială virtuală, conform unor declarații ale părții germane). Coordonatorul rus(!) al proiectului Spektr-RG, Rashid Sunyaev, a declarat că orice încercare neautorizată de reactivare a instrumentului științific german eROSITA de la bordul telescopului ar putea avaria acest instrument și nu recomandă o astfel de acțiune unilaterală din partea Rusiei.
Foto: https://news.cgtn.com/news/2022-06-04/China-to-launch-Shenzhou-14-crewed-spaceship-on-June-5--1aA4P9hC5H2/img/31a11f9939ca4d5195eca1e54b63000a/31a11f9939ca4d5195eca1e54b63000a.png (Sursa: CGTN)
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță