Buletin cosmic - Lucy: Prima misiune pentru studiul roiurilor de asteroizi Troieni, are probleme de comunicare
14 Octombrie 2022, 09:25
Trei sonde interplanetare cu probleme:
- Sonda CAPSTONE, lansată în 28 iunie, continuă să se îndrepte spre Lună, însă nu fără emoții. Imediat după lansare, după separarea de treapta secundară a rachetei Electron, telemetria a fost pierdută, însă NASA a reușit ulterior să restabilească legătura radio cu sonda. Recent, după o manevră de corecție a traiectoriei, sonda a început să se rotească necontrolat în jurul centrului de masă și a intrat în safe-mode. Abia acum o săptămână, în 7 octombrie, NASA a anunțat că a reușit să stabilizeze sonda, care urmează să intre pe orbita Lunii în 13 noiembrie.
- Lucy, lansată în 16 octombrie 2021 spre sateliții jovieni, a avut încă de la începutul misiunii probleme cu extinderea unuia din cele două panouri solare. Ultimele știri pe care le avem despre Lucy datează din această vară: în luna iunie, panoul părea desfăcut în proporție de 75-95%, însă comunicațiile cu sonda sunt dificile din cauza poziției acesteia și a regimului termic de funcționare. Totuși, Lucy a observat în direct impactul sondei DART cu asteroidul Dimorphos, însă durează câteva săptămâni până când imaginile vor ajunge pe Pământ.
- Sonda marțiană InSight, care a ajuns pe suprafața Planetei Roșii în 26 noiembrie 2018, se apropie de finalul misiunii, din cauza panourilor solare acoperite de praf. Sonda a fost trimisă pe Marte pentru a studia cutremurele care au loc acolo și deja și-a atins obiectivele pentru care a fost trimisă pe Marte, deși NASA speră să o mai poată folosi cât mai mult timp. O furtună marțiană recentă a ridicat în atmosferă cantități impresionante de praf, ceea ce limitează funcționarea sondei InSight, care are nevoie de lumina Soarelui pentru a-și încărca bateriile de la bord.
Imagine: https://www.jpl.nasa.gov/images/pia25287-insights-final-selfie
Credit: NASA/JPL-Caltech
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță