Buletin cosmic - Italianca Samantha Cristoforetti se află la adoua misiune pe Stația Spațială Internațională
06 Mai 2022, 09:16
Știrile pe larg pot fi citite pe site-ul parsec.ro
- Italianca Samantha Cristoforetti se află la adoua misiune pe Stația Spațială Internațională
Kjell Lindgren (NASA), Robert Hines (NASA), Samantha Cristoforetti (ESA) și Jessica Watkins (NASA) au ajuns săptămâna trecută la bordul Stației Spațiale Internaținoale, cu ajutorul capsulei Dragon Freedom. Nu doar capsula zboară pentru prima dată în spațiu, dar și Hines și Watkins, în timp ce ceilalți membri ai echipajului Crew-4 se află la al doilea zbor orbital. Este al 5-lea echipaj lansat de o capsulă Dragon; capsula Starliner a companiei Boeing se pregătește și ea pentru un test, fără astronauți la bord, care este programat pentru finalul lunii mai.
Joi, 28 aprilie, doi cosmonauți aflați într-o activitate extravehiculară, au activat brațul robotic european atașat de modulul rusesc Nauka. Este al treilea braț robotic din exteriorul stației spațiale, după Canadarm2 (brațul american) și un alt braț robotic nipon.
- La Zborul inaugural racheta Angara 1.2 a avut la bord un satelit militar.
Vineri, 29 aprilie, Rusia a lansat de pe cosmodromul militar Plesetsk prima rachetă orbitală Angara 1.2, varianta ușoară a lansatorului Angara (în 2014 a avut loc un zbor test suborbital al variantei Angara 1.2PP). Proiectul Angara a fost inițiat de Rusia încă de la începutul anilor ‘90. Lansatorul folosit avea un singur booster URM-1 drept treaptă primară (spre deosebite de 4+1 boostere URM-1 pentru varianta Angara A5, care a zburat deja de 3 ori), propulsat de un motor RD-191 (derivat din RD-170, folosit de Energia). Pentru această lansare a fost folosită o treaptă secundară Block I. Angara 1.2 poate urca 3.8 tone pe orbită terestră joasă, însă nu au fost făcute public detalii privind satelitul militar de la bord (Kosmos-2555, despre care știm doar că a ajuns pe o orbită inițială 279 x 294 km, înclinație 96.5 grade).
- Acord între Axiom Space și Emiratele Arabe Unite
Un astronaut din Emiratele Arabe Unite va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale în 2023, unde va rămâne timp de 6 luni. Ca urmare a unui acord semnat săptămâna trecută între Axiom Space și agenția spațială din Emiratele Arabe Unite, astronautul va face parte din echipajul Axiom-6, primul de lungă durată care va ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale. Nu va fi primul cetățean din această țară care a ajuns pe ISS, pentru că Hazza Al Mansouri a zburat deja acolo, în 2019, la bordul capsulei rusești Soiuz MS-15, însă a petrecut doar 8 zile pe orbită.
Foto: Modulul Nauka și capsula Soiuz MS-21, sursa: NASA (https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/52045356615/)
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță