Buletin cosmic - Cutremur pe Marte
13 Mai 2022, 07:34
13 mai 2022
Știrile pe larg pot fi citite pe site-ul parsec.ro
- Cutremur pe Marte
Sonda americană InSight a detectat cel mai puternic cutremur marțian înregistrat vreodată, estimat la 5 grade pe scara Richter (seismograful folosit de sondă este unul francez, asamblat de Centre National d’Études Spatiales —CNES). De fapt, este cel mai mare cutremur detectat vreodată pe suprafața unei planete alta decât Pământul. Asta după ce sonda InSight a înregistrat până acum peste 1300 de cutremure marțiene, din 2018 de când a ajuns pe suprafața planetei.
Cutremurul de 5 grade pe scara Richter a avut loc în 4 mai 2022 (sol 1222) și deși NASA nu știe deocamdată care este cauza acestuia, datele oferite de InSight ne va ajuta să înțelegem mai multe despre interiorul planetei Marte. Sonda InSight are probleme serioase cu acumularea de praf de pe panourile solare din ultimul timp, însă misiunea originală a fost extinsă până în decembrie 2022.
- Elicopterul Ingenuity dă semne de oboseală
După un an petrecut pe suprafața marțiană, elicopterul Ingenuity a obosit: comunicațiile dintre acesta și roverul Perseverance s-au întrerupt în data de 3 mai (sol 427). Perseverance și-a petrecut aproape toată ziua de 5 mai (sol 429) încercând să restabilească legătura cu Ingenuity și în cele din urmă a reușit: elicopterul este într-o stare bună, însă temperaturile scăzute și praful de pe panourile solare au afectat bateria acestuia, așa că elicopterul și-a limitat comunicațiile pentru a prelungi viața bateriei de la bord. NASA se așteaptă ca astfel de probleme să afecteze din ce în ce mai des misiunea elicopterului marțian.
- China lansează o misiune de aprovizionare a stației spațiale proprii
Luni, 9 mai, o rachetă chineză Changzheng-7 a lansat pe orbită nava cargo Tianzhou-4, de la centrul spațial din insula Wenchang, transportând peste 6 tone de provizii, echipamente și experimente științifice pentru următorul echipaj de taikonauți care va ajunge pe orbită. La aproape 7 ore după lansare, nava cargo a andocat cu modulul Tianhe al Stației Spațiale Chineze, unde va rămâne până când echipajul misiunii Shenzhou-14 va începe să despacheteze marfa din interiorul acestuia. Lansarea Shenzhou-14 este programată pentru începutul lunii iunie.
Foto: https://mars.nasa.gov/system/news_items/main_images/9110_22450_PIA23203-16x9.jpg (sursă: NASA)
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță