Buletin cosmic - Astrofizicianul român Sandor Kruk avertizează asupra impactului constelațiilor de sateliți asupra telescopului spațial Hubble
10 Martie 2023, 08:00
Un articol publicat de un grup de cercetători coordonat de românul Sandor Kruk, astrofizician al Agenției Spațiale Europene, atrage atenția asupra impactului constelațiilor de sateliți de pe orbita terestră joasă asupra măsurătorilor efectuate de telescopul spațial Hubble. Acesta se află la aproximativ 530 km altitudine, deci cu 20 de kilometri sub stratul principal de sateliți Starlink, ceea ce înseamnă că tot mai multe imagini surprinse de Hubble sunt alterate de trecerea sateliților pe deasupra telescopului. SpaceX, împreună cu NASA, studiază posibilitatea ca telescopul spațial să fie urcat la peste 650 km altitudine, acolo unde, cel puțin pentru câțiva ani, efectul constelației Starlink nu se va mai face simțit.
Debutul rachetei nipone H-3 de azi-noapte (01:37 UTC) a fost unul eșuat, după o problemă tehnică a motorului LE-5B-3 a treptei secundare. Prima treaptă și boosterele auxiliare cu combustibil solid au funcționat, însă racheta a fost distrusă de la distanță (din motive de siguranță), după ce motorul treptei secundare nu a putut fi pornit. Ceea ce este o surpriză, pentru că acest motor a fost moștenit de la vechea rachetă H-2, cu mici modificări, principalele noutăți ale H-3 sunt prezente în cadrul primei trepte. Japonia rămâne în continuare fără un satelit de observații optice a suprafeței pământului, după ce satelitul ALOS-3 a fost pierdut în cadrul acestei lansări, iar ALOS-1 a suferit o defecțiune tehnică pe orbită, în 2011 (ALOS-2 nu are camere pentru spectrul vizibil).
Conform unui raport publicat recent de Arianespace, eșecul ultimei lansări a rachetei europene Vega-C, din 21 decembrie 2022, se datorează unei eroziuni premature a ajutajului - achiziționat de Avio de la compania ucraineană Yuzhnoye, cauzat probabil o compoziție neomogenă a acestuia; drept urmare, acest subansamblu va fi înlocuit cu unul realizat de ArianeSpace. Subiectul readuce însă în discuție numărul extrem de redus de lansatoare proprii pe care Europa le are la îndemână, dar și golul lăsat de retragerea lansatorului Ariane 5 și întârzierea debutului noului lansator Ariane 6.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță