Buletin cosmic
07 Noiembrie 2018, 06:05
Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia poate fi urmărit pe situl www.parsec.ro și pagina fe facebook parsec.ro
** Ancheta agenției spațiale ruse care a investigat problema ce a dus la anularea misiunii capsulei Soyuz MS-10 din 11 octombrie și revenirea de urgență și în siguranță pe Pământ a celor doi astronauți de la bord s-a încheiat. Vinovat pentru cel mai grav incident al unei rachete Soyuz din ultimii 32 de ani se pare că a fost un senzor, avariat în timpul montării boosterelor suplimentare, senzor care nu a sesizat desprinderea de corpul central al rachetei și care a cauzat deflagrația care a dus la pierderea vehiculului și la desprinderea de urgență a capsulei cu echipaj la bord. De la acest eveniment au avut loc 2 lansări Soyuz care nu au întâmpinat probleme și astfel o nouă tentativă de a trimite un echipaj spre Stația Spațială Internațională este programată pentru 3 decembrie.
** După ce sonda americană Dawn, aflată pe orbita planetei pitice Ceres, a ratat ultimele două ferestre de comunicare cu Pământul (de miercuri și joi), inginerii au concluzionat că sonda a rămas fără combustibil și astfel nu mai poate să-și orienteze antena spre Pământ, pentru comunicații, și nici panourile solare spre Soare, pentru încărcarea bateriilor. În 2015, Dawn ajunge pe orbita lui Ceres, unde se află și acum și unde va rămâne probabil pentru multe decenii de acum înainte, chiar dacă altitudinea minimă este de doar 20 de kilometri deasupra suprafeței.
** Săptămâna trecută, NASA a anunțat încheierea unei alte misiuni, cea a telescopului spațial Kepler, rămas și el fără combustibil. Lucru de asemenea așteptat în ultimul timp, ținând cont de faptul că satelitul a fost lansat în 2009 cu combustibil suficient pentru 6 ani, a avut o misiune care inițial a fost planificat să dureze 4 ani, iar în cele din urmă combustibilul i-a ajuns pentru mai mult de 9 ani, depășind și cele mai optimiste așteptări inițiale (chiar dacă a suferit o defecțiune majoră în 2013). Kepler a descoperit 2681 de exoplanete și datele trimise sugerează că ar mai putea fi confirmate încă aproape 3000.
** Automobilul Tesla al lui Elon Musk, lansat în spațiu la începului lunii februarie, cu ocazia zborului inaugural al rachetei Falcon Heavy, a trecut în aceste zile de orbita planetei Marte și în curând va ajunge la afeliu, punctul cel mai îndepărtat de Soare al orbitei. Contrar zvonurilor din jurul acestei lansări, automobilul lui Elon Musk nu a fost lansat spre Marte, ci pe o orbită în jurul Soarelui care ocazional va trece prin vecinătatea planetei roșii, automobilul și manechinul de la bord (sau ceea ce va mai rămâne din el) continuând să orbiteze Soarele pentru milioane de ani de acum înainte. Riscul ca autovehiculul să să prăbușească pe Marte este mic, existând o mai mare posibilitate ca în următoarele 10 milioane de ani, acesta să ajungă înapoi pe Pământ, pe Venus sau chiar pe Soare.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță