Buletin Cosmic
10 Octombrie 2018, 06:18
Buletinul cosmic realizat de Claudiu Tănăselia vă aduce în atenție evenimentele petrecute în ultima săptămână în spațiul cosmic. Știrile pe larg pot fi urmărite pe situl www.parsec.ro sau pe pagina de Facebook, parsec.ro.
- Din 2009, grație ultimei misiuni de service a navetei spațiale (misiunea STS-125 a navetei Atlantis), telescopul spațial Hubble a fost dotat cu 6 noi giroscoape. Hubble are acum doar două giroscoape active și este în safe mode, în timp ce se încearcă reactivarea celui de-al treilea giroscop. Dacă nu se reușește acest lucru, Hubble va continua să funcționeze cu cele două giroscoape care mai sunt active. După retragerea navetei spațiale, Hubble, lansat în 1990, nu mai poate fi vizitat pentru reparații, așa cum s-a întâmplat de 5 ori între 1993 și 2009.
- După 197 de zile petrecute în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale, vineri au revenit pe Pământ, la bordul capsulei Soyuz MS-08 astronauții Drew Feustel, Ricky Arnold și Oleg Artemiev. Joi va decola de la Baikonur capsula Soyuz MS-10, care conține doi noi astronauți care se vor alătura Stației Spațiale Internaționale pentru o perioadă de 6 luni: Nick Hague și Alexei Ovchinin. De obicei, capsula Soyuz poate transporta trei persoane, dar Rusia a decis să reducă numărul de cosmonauți de pe Stația Spațială, de la 3 la 2, până când noul modul al stației, Nauka va fi lansat și cuplat cu ISS, probabil spre finalul anului viitor, deși inițial lansarea sa fusese programată pentru anul 2007 și mereu amânată.
- La sfârșitul săptămânii trecute, de pe sonda japoneză Hayabusa2, aflată în apropierea asteroidului Ryugu, la o distanță de peste 300 de milioane de kilometri de Pământ, a pornit un lander, care a ajuns pe suprafața asteroidului. Bateria de la bord, similară cu cea folosită de Philae pe suprafața cometei Churyumov–Gerasimenko în 2014, a funcționat peste 17 ore și a permis lui MASCOT să adune date științifice pe care să le trimită spre Pământ prin intermediul sondei Hayabusa2, aflată în apropiere de acesta.
- Sonda Voyager 2, lansată în 1977 și aflată în prezent la 18 miliarde de kilometri de Pământ, a detectat în ultima perioadă un număr mai mare de particule energetice provenind din spațiul interstelar față de cele provenite din interiorul sistemului solar, ceea ce sugerează că sonda se află la granița sistemului solar și este pe cale să ajungă în spațiul interstelar. Voyager 2 este atât de departe de noi încât distanța se poate măsura în ore-lumină: o comandă trimisă sondei, sub forma unei unde radio (radiație electromagnetică), ajunge după 16 ore și durează alte 16 ore până când primim confirmarea de la Voyager că acea comandă a fost primită și executată. Cele două sonde vor mai transmite date spre Pământ probabil până în 2025, când emițătoarele de la bord nu vor mai avea suficientă energie pentru a trimite date care să poată fi captate de antenele noastre.
Fotografia - NASA's Hubble Space Telescope.
Credits: NASA
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coordonată de Mihaela Ghiță