Bogdan Antonescu: “Atunci când temperatura medie globală crește, are loc mai multă evaporare și crește probabilitatea să ai precipitații foarte intense”
09 Septembrie 2024, 07:54
Corina Negrea a vorbit astăzi cu Bogdan Antonescu, cercetător specializat în studiul fenomenelor extreme, despre lunga vară fierbinte a anului 2024 și manifestările ei extreme.
Temperaturile ridicate și fenomenele extreme au devenit mai frecvente, reflectând tendințele din ultimii ani. Fenomenele meteorologice extreme, inclusiv furtunile cu precipitații intense, pot fi parțial atribuite schimbărilor climatice. Creșterea temperaturii globale duce la o evaporare mai mare și, implicit, la mai multă umiditate în atmosferă, ceea ce crește probabilitatea de precipitații intense.
Bogdan Antonescu: “Au fost cantități foarte mari de precipitații, dar asta nu înseamnă că nu a mai fost un eveniment similar în zona respectivă (Marea Neagră). Asta vedem și din date și din studii că au mai fost în zona respectivă astfel de evenimente. S-ar putea să vedem un număr mai mic de astfel de furtuni în viitor, dar atunci când vor apărea, vor avea cantități mai mari de precipitații.”
Mai multe detalii despre vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului, importanța educației de mediu în școli, metoda de studiu a atribuirii schimbărilor climatice la fenomenele extreme sau impactul schimbărilor climatice – în interviul acordat de Bogdan Antonescu, invitat în direct în studioul emisiunii Știința 360.
Bogdan Antonescu este lector la Facultatea de Fizică (Universitatea București) și cercetător la Institul Național pentru Fizica Pământului, specializat în studiul fenomenelor extreme, contributor și membru al echipei InfoClima (https://www.infoclima.ro/).