Azi la Radio România Cultural: Știința în cuvinte potrivite
12 Septembrie 2016, 07:48
Din 5 septembrie 2016, steagul României flutură alături de cel al altor 22 de state europene: România a devenit, ofical, cel de-al 22 lea stat membru al Organizației Europene de Cercetări Nucleare CERN de la Geneva.
100 de cetățeni români au participat sâmbătă, 10 septembrie a.c, alături de alți 2200 de europeni, la prima consultare publică privind domeniul spațial.
Joi 8 septembrie a.c. a avut loc cel de al 3 lea simpozion organizat de Centrul de initiere a tinerilor elevi de liceu in cercetarea stiintifica. Centrul Alexandru Proca a fost initiat in anul 2013 de Mircea Ignat seful departamentului de Micro si nanotehnologii din cadrul Institutului ICPECA din Bucuresti. Acum, 33 de tineri din diferite licee bucurestene dezvolta teme de cercetare care sunt prezentate si au obtinut premii si medalii la prestigioase competitii de proiecte din tara si strainatate: Infomatrix, ROSEF, INTELL-ISEF.
Știință și valori. Etica cercetării științifice în actualitate - un nou mini-serial radiofonic marca Știința în cuvinte potrivite. Astăzi - episodul I: De ce este nevoie de o abordare etică a cercetării științifice? Invitat Emanuel Socaciu, conf. univ. dr. la Facultatea de filozofie a Universității din București, Director adjunct al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată,
Rubrica Etica cercetării științifice în actualitate propune o radiografie a unei dezbateri planetare la care participă oameni de știință, eticieni, filozofi, teologi și părți însemnate din ceea ce numim azi „public cultivat”, despre valorile etice care trebuie să orienteze activitatea științifică de producere și cunoaștere a adevărului. Temele acestei cercetări etice ale științei: corectitudinea față de munca altor colegi și recunoașterea publică a meritelor, eroarea onestă, concurența loială dintre cercetători, legitimitatea morală a afirmării propriilor interese științifice în dauna altor colegi care au interese proprii de cunoaștere, frauda deliberată și plagiatul științific etc. vor fi prezentate într-un serial radiofonic incitant care arată că oamenii de știință sunt și ei…oameni.
14.00 ”Punctul pe i”
Diaspora reimaginată în epoca digitală: o nouă formă de parteneriat pentru o guvernare deschisă?
O temă actuală și incitantă dar și seminarul (cu aceeași temă) care va avea loc la București joi, 15 septembrie a.c., în organizarea Ministerului Afacerilor Externe, Asociația Institute for Digital Government și Oxford Digital Diplomacy Research Group
Pe marginea acestui subiect discutăm astăzi, în direct, prin telefon, cu dl. Corneliu Bjola, dr. în științe politice al Universității din Toronto (2007) și din anul 2010, Profesor Associat în Studii Diplomatice la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.