AstroFest - Întâlnirea cu Dumitru Dorin Prunariu și cu astonomia
29 Mai 2018, 06:04
ASTROFEST 2018 marchează 37 de ani de la misiunea spațială a singurului cosmonaut român din acest moment.
Pe 19 mai a avut loc cea de a 3-a ediție a AstroFest - Festivalul astronomiei și explorării spațiale, organizat pentru al 3-lea an consecutiv la Biblioteca Națională a României de revista Știință și Tehnică.
Deși la ora 16:00 când se anunțase începerea evenimentului încă mai ploua în București, surpriza tuturor a fost că sute de tineri, copii, părinți și bunici nu s-au lăsat intimidați de intemperii și au venit la întâlnirea cu Dumitru Dorin Prunariu și cu astronomia.
Două institute românești de știință au prezentat planeta Terra, cea mai importantă planetaă din Sistemul Solar, de la interior spre exterior, prin expoziții și interactivitate. Institutul pentru Fizica Pământului a vorbit despre „INTERIORUL” Terrei, iar Institutul de Stiințe Spațiale (ISS) despre „EXTERIORUL” Pământului. IFIN-HH prin ELI-NP a expus „Laserul de la Măgurele”, cel mai important proiect științific din ultimii ani, iar ISS împreuna cu INFPLR au arătat, printr-un experiment derulat într-un spațiu dedicat, cum se formează și cum arată AURORELE POLARE, precum si alte fenomene specifice interactiilor solar-terestre. Planeterrella – experimentul de simulare a interacțiilor solar-terestre a fost creat de către Dr. Jean Lilensten de la Institutul de Planetologie și Astrofizică din Grenoble (Franța). Dispozitivul este inspirat de Terrella fizicianului norvegian Kristian Birkeland (1867–1917) ale cărui experimente de pionierat de la sfârșitul secolului al XIX-lea au o importanță majoră în studiul interacțiilor solar-terestre. Varianta curentă a experimentului a fost dezvoltată de către cercetători de la Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) de pe platforma de fizică București-Măgurele.
ASTROFEST 2018 este realizat de Revista Știință & Tehnică împreună cu Fundația Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, în colaborare cu Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române, alături de Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii.
Reportaj Realizat de Mihaela Ghiță