Arta Epocii Glaciare din peștera Chauvet
13 Martie 2018, 06:00
Doar 30 de speologi pot intra anual în peștera Chauvet și Marius Robu este unul dintre ei.
Marius Robu, cercetător la Institutul de Speologie Emil Racovitză este invitat de un grup de speologi francezi ca specialist în Ursus Spelaeus în peștera Chauvet din Franța.
Peștera Chauvet a fost descoperită în anul 1994, în regiunea Ardeche din sudul Franței și foarte curând a intrat în patrimoniul universal UNESCO pentru picturile rupestre cu o vechime de peste 32.000 de ani. Sunt extraordinar de bine conservate pentru că intrarea originală a peșterii a fost acoperită de o alunecare de teren și de mii de ani nimeni nu a mai putut pătrunde înăuntru.
În timp, peștera, se pare, a fost adăpost atât pentru diferite specii de animale cât și pentru oamenii care le-au pictat reprezentările pe pereți. Se pot distinge sute de desene de rinoceri, cai, lei de peșteră, mamuți, hiene și chiar specii de animale dispărute din fauna terestră actuală. Frumusețea și bogăția picturilor de la Chauvet i-a surprins pe specialiști care se așteptau la niște reprezentări mult mai primitive, având în vedere vechimea lor.
Pentru că accesul în peșteră este limitat la doar 30 intrări într-un singur an, guvernul francez a investit peste 40 milioane Euro pentru a construi într-un deal din apropiere o replică a peșterii Chauvet, în mărime naturală, pentru a putea fi vizitată de publicul larg. Pentru realizarea acestei replici s-au folosit scanările cu laser, din interiorul peșterii care reproduc toate detaliile, inclusiv fosilele și oasele de animale de pe podeaua peșterii.
Interviu cu dr. Marius Robu, cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță, București
Realizator Mihaela Ghiță